İletişim için
Blog Haberler

Sağlıklı bir kalp için 5 besin

Geri
İleri
Dünya genelinde ölüm nedenlerine bakıldığında kalp hastalıkları birinci sırada yer almakta ve her yıl milyonlarca kişinin ölümüne neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2012 verilerine göre yaklaşık 15 milyon kişi kalp hastalıkları ve felç nedeniyle yaşamını yitirmiştir.
 
Tüm bu olumsuz verilere rağmen güzel olan haber ise yaşam tarzı değişikliği ile bu durumların önemli bir kısmının önlenebileceği bilinmektedir. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam ise bu değişikliklerin başında gelmektedir.
 
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları içerisinde bazı besinlere yer vermek ise bu riskin azaltılmasına destek olmaktadır. Nedir bu besinler derseniz, gelin birlikte bakalım...
Yulaf

Yulafın içerisinde bulunan posanın büyük bir kısmı beta glukandır. Beta glukanın kolesterol ve kalp sağlığı üzerine etkilerini inceleyen çalışmalarda bu posa türünün hem toplam kolesterolü hem de kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürdüğü ve kalp damar hastalıkları riskini azalttığı görülmektedir. Ayrıca yulafın kalp hastalıklarına karşı koruyuculuğu kolesterolün düzenlenmesinin yanı sıra kan basıncı kontrolünü de sağlamaya yardımcı olmasından da gelmektedir.
Somon 

Somon gibi yağlı balıklar omega-3 yağ asitleri açısından zengin kaynaklardır. Omega-3 yağ asitlerinin trigliseritleri düşürdüğü, pıhtı oluşma riskini azalttığı, kan basıncını düşürdüğü ve kalp krizi riskini azalttığı gösterilmiştir. Bu nedenle kalp hastalıkları riskinin azaltılmasında önem taşımaktadırlar.
 
Somon dışında uskumru, ton balığı, sardalya, göl alabalığı gibi balıklar da omega-3 açısından iyi kaynaklardır. 
 
Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

Ispanak, semizotu, pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler potasyumdan zengindir. Potasyum kan basıncının düzenlenmesinde rolü olan bir mineraldir. Yapılan çalışmalarda tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu görülmüştür. Aynı zamanda bu tip besinlerin kalorisi düşük ancak hacimce yüksek olmaları ağırlık kontrolünü sağlamak isteyen bireyler için de ideal olmalarını sağlamaktadır.
Yağlı Tohumlar

Adlarından da anlaşılacağı gibi yağlı tohumlar önemli bir yağ kaynağıdır. Ancak çoklu doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içermeleri onları daha sağlıklı kılar. Kolesterolün düşürülmesine yardımcıdırlar, aynı zamanda omega-3'ün bitkisel kaynağıdır.
Soya 

Soya protein içeriği yüksek olmasına rağmen hayvansal protein kaynaklarının aksine doymuş yağ içeriği daha düşüktür. Kalp hastalıkları riskinin azaltılmasında doymuş yağ tüketiminin azaltılması önerilir. Bu nedenle soya kalp hastalıkları riskinin azaltılmasında iyi bir protein kaynağıdır.

Kaynak: Academy of Nutrition and Dietetics. Top Foods for a Healthy Heart. Reviewed January 2016, www.eatright.org <erişim 29.03.2016>