Yapılan çalışmalara göre, hamilelik boyunca kafein tüketimi (özellikle 200 mg üstünde) düşük kilolu doğumlar ile doğrudan ilişkilidir. Kafein hızlıca absorbe edilir ve serbestçe plasenta yolu ile bebeğe geçer. 200 mg kafeinin sindirimi sonrası, plasenta içindeki intervilöz kan akışının %15 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Sitokrom P450 1A2, kafein metabolizmasındaki en önemli enzimdir ve plasenta ile fetüste bulunmamaktadır. BMC Central’ın 2013 yılında yayınladığı çalışmaya göre de yüksek kafein tüketiminin bebeklerin düşük kilolu doğmasına sebep olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yine bu çalışmada ortalama 3.6 kg olarak doğması tahminlenen bir bebekte günde her 100 gram kafein tüketiminin 21-28 gram kilo kaybına neden olduğu belirlenmiştir. Ayrıca kafein hamileliğin uzaması ile de ilişkilendirilmektedir. Bu çalışmalar özellikle kafein tüketimine dikkat edilmesini vurgulamaktadır. Bu nedenle kafein içeriği yüksek olan aşağıdaki çaylardan mümkün mertebe uzak durmaya çalışın.
Ayrıca çok yakından tanıdığımız çeşitli bitki çayları çok fazla içildiği zaman, düşük yapma riskini, hamilelik döneminde kanama riskini ve rahim kasılmalarını fazlalaştırarak zamanından önce erken doğum yapma riskini artırabilmektedir.
İşte dikkat edilmesi gereken o çaylar;