İletişim için
Blog Haberler

Yumurta zehirler mi?

Amerikan ilaç ve daire başkanlığı (FDA) her yıl ortalama 142.000 kişinin uygun koşullarda saklanmayan ve pişirilmeyen yumurta tüketmemesinden kaynaklı besin zehirlenmesi yaşadığını bildirmiştir.

Yumurtada besin zehirlenmesine neden olan salmonella isimli bakteridir. Bu bakteri vücuda alındıktan 12-72 saat içerisinde enfeksiyona neden olmaktadır. Hastalar 4-7 gün boyunca kusma, ishal, şiddetli karın ağrısı ve ateş problemi yaşamaktadır.

Hastalığı ağır seyreden kişilerin  tedavisi için hastaneye yatırılmaları gerekebilir. Özellikle immün sistemi zayıf olan hamile kadınlar, çocuklar ve yaşlılar riskli gruplardır. Uygun koşullarda saklanmayan ve tüketilmeyen yumurtaya bağlı bu besin zehirlenmesinden korunmak için basit önlemler alınması yeterlidir.

- Marketten yumurta alırken serin yerde saklananları satın almayı tercih edin

- Kutu içerisinde kırılmış olan yumurtaları tüketmeyin

- Yumurtalarınızı kendi kartonu içerisinde bozulmadan buzdolabında 3 hafta muhafaza edebilirsiniz

- Yumurtayı tüketmeden önce musluk suyu ile kabuğunu iyice yıkayınız

- Yumurta hazırlarken ellerinizin ve yumurta ile temas edecek yüzeyin temizliğinden emin olunuz

- Pişmiş yumurtayı, yumurta içeren yemekleri 2 saatten uzun süre oda sıcaklığında bekletmeyiniz.

Kaynak:
www.fda.gov