İletişim için
Blog Haberler

Yediklerinizi iyi çiğnemeniz için 6 neden

Geri
İleri
Yediklerimizi iyi çiğnememiz gerektiğini hepimiz mutlaka bir yerlerde duymuşuzdur ancak bu ne işe yarayacak, bizim için sağlayacağı faydalar nedir çok da bilmiyor olabiliriz. Aslında en baş sağladığı yarar yediklerimiz hakkında farkındalığımızı arttırmasıdır. Özellikle de üzüntülü ya da stresli olduğumuz zamanlarda ne yediğimizi bilmeden yeriz. Bu da sonrasında hem fiziki hem de psikolojik yönden rahatsızlık duymamıza neden olur. Bu nedenle yediklerimizin farkında olmak ve iyi çiğnemek sağlıklı beslenmenin ilk adımlarından biridir.

Gelin iyi çiğnemenin bize sağlayacağı yararları hep birlikte görelim;
1) Sindirime yardımcı olur.

Çiğneme sindirimin önemli bir parçasıdır. Besinleri iyice parçalamak sindirim enzimlerinin bu besinlere daha hızlı ve kolay etki etmesini sağlayacak böylece yemek sonrası şişkinlik gibi rahatsızlıkları daha az hissedeceksiniz.
2) Besin öğelerinin emilimini arttırır.

Çiğnemenin artmasıyla birlikte sindirim süresinin artmış olması ve besinlerin daha iyi parçalanması içerisinde bulunan vitamin-mineral ve tüm yararlı bileşiklerin daha fazla ortaya çıkmasını sağlar. Böylece daha fazla besin öğesi bağırsaklardan kana emilerek tüm vücut dokularınıza ulaşmış olur. 
3) Kilo kontrolüne yardımcı olur.

Çiğneme süresinin uzaması yediklerinizi kontrol etmeniz için de bir avantaj sağlar. Normal şartlarda tokluk sinyallerinin beyne ulaşması 15-20 almaktadır. Eğer iyi çiğneyerek yeme süresini uzatırsanız doyduğunuzu hissettiğinizde ihtiyacınızdan fazlasını yememiş olursunuz. 
4) Yemeğin lezzetini almanızı sağlar.

Çiğneme süresinin uzaması yemeğin tadını almanızı ve böylece yemekten keyif almanızı sağlar. Bu şekilde bilinçsizce yemenin de önüne geçilmiş olur.
5) Diş sağlığınızı korur.

Çiğnemeyle birlikte ağızdaki salya salınımı da artar. Salyayla birlikte besin kalıntıları ve bakteriler ağızdan daha kolay uzaklaştırılmış olur. Böylece diş plakları ve çürük oluşumu engellenmiş olur. 
6) Stresi azaltır.

Çiğnemek sizi rahatlatır ve stresinizi azaltmanıza yardımcı olur. Böylece kendinizi daha iyi hissedersiniz. 

Kaynak:

1) Zhu Y, Hollis JH. Increasing the number of chews before swallowing reduces meal size in normal-weight, overweight, and obese adults. J Acad Nutr Diet. 2014 Jun;114(6):926-31.

2) Dodds MWJ, Johnson DA, Yeh C. Health benefits of saliva: a review.

3) Institute of Food Technologists (IFT). Chew More to Retain More Energy. July 15, 2013. http://www.ift.org/newsroom/news-releases/2013/july/15/chew-more-to-retain-more-energy.aspx <accessed 16.03.2015>

4) Ono Y, Kataoka T, Miyake S, Cheng SJ, Tachibana A, Sasaguri KI, Onozuka M. Chewing ameliorates stress-induced suppression of hippocampal long-term potentiation. Neuroscience 2008 Jul 17;154(4):1352-9.