İletişim için
Blog Haberler

Yaz tatiliniz kâbusa dönmesin

Geri
İleri
Yazın ve özellikle de tatilde tükettiğimiz gıdalar son derece önemlidir. Yazın artan sıcaklıklar ile birlikte gıdaların hazırlanması ve pişirilmesi sırasında mevcut bulunan bazı durumlar gıda zehirlenmelerine yol açabilmektedir. 

Özellikle restoran, kafe ve otellerde hazırlanan yiyeceklerde hijyen kurallarına dikkat edilmemesi, pişmiş gıdaların 2 saatten fazla oda koşullarında tutulması gıda zehirlenmelerine neden olmaktadır. Yine yaz aylarıyla birlikte mangal yapımı ve piknikler artmaktadır. Amerika’da her yaz 128.000 zehirlenme vakası görülmektedir. Yani her 6 kişiden biri zehirlenmektedir. Güvenli ve sağlıklı bir yaz tatili için aşağıdaki adımlara mutlaka dikkat edin.
Temel Püf Noktaları:

1) Temizlik


- Gıdalar ile temas edilmeden önce eller yıkanmalıdır. Eğer piknikte iseniz ve su yoksa mutlaka ıslak mendiller ya da peçete ile ellerinizi silin.

- Kabuğunu soyacağınız gıdalar olsa bile her gıdayı pişirmeden, kesmeden ya da tüketmeden önce mutlaka akan suyun altında yıkayınız.
2-  Ayırım Yapın

Pişirdiğiniz et, tavuk, köfte ya da sebzeleri çiğ olanlar ile birlikte aynı kaba koymayın. Pişmiş ve çiğ kaplarınız ayrı olsun.
3- İyi Pişirin

- Pişirdiğiniz et ürünlerinin merkez sıcaklıklarının 70°C sıcaklığa ulaştığına emin olun

- Mangalda pişirdiğiniz ürünlerin ateşe en az 15 cm mesafede olduğundan emin olun. Gıdaları yakmayın

- Otel, restoran ve kafelerde orta bölümleri iyi pişmemiş et ürünlerini tüketmeyin
4- Soğukta Saklayın

- Pişirdiğiniz gıdaları oda sıcaklığında iki saatten fazla bırakmayın

- Otellerde uzun süre beklemiş olan gıdaları tüketmeyin

- Eğer piknikte iseniz kolayca bozulabilen gıdalar için (özellikle pişmiş yumurta ve yumurtalı ürünler için) araba tipi soğutuculardan ya da buzlu taşıyıcılardan yardım alın

Kaynak: 
http://www.foodsafety.gov/keep/events/summervacations/index.html