İletişim için
Blog Haberler

Yaşlı bireyler için özel gereksinim duyulan besin ögeleri

Kalsiyum ve D Vitamini

Yaşlı bireyler kemik sağlığının korunabilmesi için daha fazla kalsiyum ve D vitaminine ihtiyaç duymaktadır. Günde 3 kez D vitamini ile zenginleştirilmiş düşük yağlı veya yağsız süt veya yoğurt tüketilmelidir. Kalsiyumun diğer iyi kaynakları zenginleştirilmiş tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, konserve balıklardır. Eğer kalsiyum veya multivitamin takviyesi alacaksanız, içinde D vitamini olanları tercih ediniz.

B12 Vitamini

Elli yaşın üzerindeki çoğu birey B12 vitaminini yeterli miktarda alamaz. Aynı zamanda alınan B12 vitamininin emilebilmesi için gerekli olan intrinsik faktöre bağlanabilme kapasitesi düşer. Zenginleştirilmiş tahıllar, yağsız et, bazı balıklar ve deniz ürünleri B12 vitamininin iyi kaynaklarındandır. B12 vitamin desteğine ihtiyacınız olup olmadığı konusunda doktorunuza başvurunuz.

Posa

Posa, kardiyovasküler risk faktörlerini azaltmada, vücut ağırlığının korunmasında ve tip 2 diyabet hastalığından korunmada beslenmenin önemli bileşenidir. Tam tahıllı ekmek, baklagiller, sebze ve meyve çözünen ve çözünmeyen posanın iyi kaynaklarını oluşturmaktadır.

Potasyum

Besinlerle alınan potasyumu arttırarak, sodyumu (özellikle tuz) azaltmak kan basıncında azalmayı sağlar. Sebze, meyve, düşük yağlı süt, yoğurt potasyumun iyi kaynaklarındandır. Aynı zamanda özellikle yaşlılarda besin seçiminde ve hazırlamada tuzun sınırlı miktarda olmasına veya mümkünse hiç olmaması gerekmektedir.

Kaynak :

http://www.eatright.org/Public/content.aspx?id=6839