Yaşlı bireyler için özel gereksinim duyulan besin ögeleri
Kalsiyum ve D Vitamini
Yaşlı bireyler kemik sağlığının korunabilmesi için daha fazla kalsiyum ve D vitaminine ihtiyaç duymaktadır. Günde 3 kez D vitamini ile zenginleştirilmiş düşük yağlı veya yağsız süt veya yoğurt tüketilmelidir. Kalsiyumun diğer iyi kaynakları zenginleştirilmiş tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, konserve balıklardır. Eğer kalsiyum veya multivitamin takviyesi alacaksanız, içinde D vitamini olanları tercih ediniz.
B12 Vitamini
Elli yaşın üzerindeki çoğu birey B12 vitaminini yeterli miktarda alamaz. Aynı zamanda alınan B12 vitamininin emilebilmesi için gerekli olan intrinsik faktöre bağlanabilme kapasitesi düşer. Zenginleştirilmiş tahıllar, yağsız et, bazı balıklar ve deniz ürünleri B12 vitamininin iyi kaynaklarındandır. B12 vitamin desteğine ihtiyacınız olup olmadığı konusunda doktorunuza başvurunuz.
Posa
Posa, kardiyovasküler risk faktörlerini azaltmada, vücut ağırlığının korunmasında ve tip 2 diyabet hastalığından korunmada beslenmenin önemli bileşenidir. Tam tahıllı ekmek, baklagiller, sebze ve meyve çözünen ve çözünmeyen posanın iyi kaynaklarını oluşturmaktadır.
Potasyum
Besinlerle alınan potasyumu arttırarak, sodyumu (özellikle tuz) azaltmak kan basıncında azalmayı sağlar. Sebze, meyve, düşük yağlı süt, yoğurt potasyumun iyi kaynaklarındandır. Aynı zamanda özellikle yaşlılarda besin seçiminde ve hazırlamada tuzun sınırlı miktarda olmasına veya mümkünse hiç olmaması gerekmektedir.
Kaynak :
http://www.eatright.org/Public/content.aspx?id=6839