İletişim için
Blog Haberler

Uykusuzluk sizi daha fazla besin alışverişine sürüklüyor

Obesity dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre uykusuz kaldığınız gecenin ertesi günü markete gittiğinizde daha fazla kalori ve gramaja sahip besinleri satın alıyorsunuz.

İsviçre’de bir grup araştırmacı uykusuz kalmanın yüksek düzeyde düşünme yeteneğini azaltması ve açlığı arttırmasına bağlı olarak bireylerin besin satın alma tercihlerine etkisi olabileceği düşüncesinden yola çıkarak bir araştırma planlamışlar. Bunun üzerine normal ağırlıktaki 14 bireyi bir gece uykusuz bırakıp, bir gece de uykularını aldıktan sonra standart bir kahvaltı verilerek ardından da markete gitmeleri istenmiş. Bireylere yaklaşık 50 dolarlık sabit bir bütçe verilerek 40 ürün (20 düşük kalorili, 20 yüksek kalorili) içerisinden istedikleri kadar alabilecekleri söylenmiş.

Sonuçlar karşılaştırıldığında bireylerin bir gecelik uykusuzluk sonrasında normal uyku uyuyarak yaptıkları alışverişe göre daha çok kalori (+% 9) ve daha fazla gramaja ( +% 18) sahip besinleri aldıkları görülmüştür.

Bu sonuçlar doğrultusunda da araştırmacılar kalori alımını kontrol etmek isteyen ve sağlıklı bir kiloda kalmak isteyen bireylerin uyku düzenlerine dikkat etmelerini önermektedir.

Kaynak:
Chapman CD, Nilsson EK, Nilsson VC, et al. Acute sleep deprivation increases food purchasing in men. Obesity, 2013; DOI:10.1002/oby.20579