İletişim için
Blog Haberler

Tuz alışkanlığınızı değiştirmenin 4 yolu

Geri
İleri
Hayatta kalmamız için tuza yani sodyum kloride ihtiyacımız vardır. Vücudumuz sinir impulslarını iletmek, kas liflerini kasmak ve potasyula birlikte hücrelerdeki sıvı dengesini sağlamak için tuza ihtiyaç duyar. Vğcudumuz bu minerali tutma konusunda başarılı olması sebebiyle günlük çok az bir miktar tuz tüketimi yeterli olmaktadır. Aşırı tuz tüketimi tansiyonu yükseltir. Zamanla kontrol edilemeyen tansiyon kalp ve kan damarlarında strese neden olur ki bu durum çoğu zaman kalp krizi ve inmelere sebep olur.

Harvard School of Public Health’in Beslenme Departmanı ve Amerika Aşçılık Enstitüsü birlikte tuz tüketimini azaltmak için çeşitli stratejiler geliştirdiler. İşte o 4 basit starteji..
1- Tabağınızın yarısında meyve ve sebze olsun

Vücudumuz sodyumdan çok potasyuma ihtiyaç duyar. Çoğu diyet bunun tam tersini içerir ve bu sebeple insanlarda yüksek tansiyona neden olur. Meyve ve sebzelerde doğal olarak sodyum azdır ve potasyum açısından da iyi kaynaklardır. Tabağınızı meyve ve sebze ile doldurarak potasyum alımını arttırın ve iyiliğiniz için sodyum-potasyum dengesini değiştirin
2- Sağlıklı yağları benimseyin

Maalesef 1990’larda gıda sektöründe yağsız ve yağı düşük ürünler hiçbir bilimsel dayanağı olmadan piyasaya çıkarıldı. Çoğu iyi gıda üreticisi ürün formülasyonlarından hem iyi hem de kötü yağları çıkardı ve ürettikleri ürünün kabul görmesi için bu ürünlerde şeker ve tuz içeriğini arttırdı. Bu sebeple tansiyonunuzun iyiliği için yağsız ürünlerden uzak durun.
3- Tat duyunuzu yeniden eğitin

Tat duyumuzu sodyum içeriği düşük gıdalara göre değiştirebiliriz. Başarılı olabilmek birden tuz tüketimini sıfıra indirmek yerine zamanla ve düzenli bir şekilde tuz tüketimini azaltın. Sodyumu düşük sevdiğiniz yemeklerin her zaman pişirdiğiniz daha fazla sodyum içeren yemeklerle karıştırarak sodyum alımını giderek azaltabilirsiniz
4- Gizli Sodyuma Dikkat Edin

“Taze” ve “Doğal” et ve tavuk ürünleri üretim süreçlerinde tuz çözeltilerine maruz kalmış olabilirler ve üreticiler ürünün ambalajında bunu etiketlerinde belirtmek zorunda değildir. Özellikle kahvaltılık gevrek, muffinler, enerji içecekleri ve sporcu içecekleri gibi yüksek tuz içeriğine sahip bazı gıdalar tuzlu tat içermemektedir.

Kaynak: 
http://www.health.harvard.edu/healthbeat/conquering-your-salt-habit