İletişim için
Blog Haberler

Trans yağlar hafızayı zayıflatıyor

Trans yağlar sağlık üzerine olan olumsuz etkileri ile bir çoğumuz tarafından bilinen yağ asitleridir. Gün içerisinde tüketilen birçok yiyecekte bulunabilirler. Bu yiyeceklerin başında da kızartılmış ve fırınlanmış (kek, bisküvi, kraker, kurabiye, vb.) yiyecekler gelmektedir.

Vücutta kötü kolesterolü (LDL) arttırırken, iyi kolesterolü (HDL) düşürmeleri nedeniyle kalp-damar hastalıkları gibi ciddi kronik hastalıklara zemin hazırladıkları bilinmektedir. Bu nedenle de günlük beslenme düzenimizde mümkün olduğunca sınırlandırmamız önerilmektedir.

Ancak tüm bu bilinenlerin yanı sıra yeni yapılan bir çalışmaya göre trans yağların aynı zamanda hafıza fonksiyonlarının bozulmasında da etkili olduğu gösterilmiştir.

Yaklaşık 1000 sağlıklı bireyin katıldığı bu çalışmada bireylerin besinlerle trans yağ alımları belirlenmiş ve aynı zamanda kelimelerin gösterildiği 104 kart ile yapılan bir test ile hafıza durumları değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen sonuçlar şöyledir; 

- 45 yaş altı bireylerde trans yağ tüketimi arttıkça hafıza testindeki performans azalmış,

- Beslenmedeki her 1 g’lık trans yağ artışı 0.76 kelime daha az hatırlanmasına neden olmuş,

- En yüksek trans yağ tüketimi olan grupla en düşük trans yağ tüketiminin olduğu grup karşılaştırıldığında yüksek tüketim olan grupta 11 kelime daha az (bu da % 10’luk bir azalma anlamına geliyor) hatırlanmıştır.

Çalışmanın yapıldığı gruptaki bireylerin yaşlarına bakıldığında ise çalışma hayatlarının ve kariyerlerinin en önemli yılları olduğu görülmektedir. Bu nedenle sağlığın korunması amacının yanı sıra çalışma verimliliği açısından da trans yağ tüketiminden kaçınılması önerilmektedir.

Kaynak:

Golomb, Bui AK. Trans Fat Consumption is Linked to Diminished Memory in Working-aged Adults. American Heart Association Meeting Report Abstract 15572, November 18, 2014.