İletişim için
Blog Haberler

Tip 2 diyabeti yenmek için 5 anahtar bilgi

Geri
İleri
1.Egzersiz yapın!

Düzenli yapılan egzersizin tip-2 diyabet riskini bir hayli azalttığı, 2 saat boyunca oturur vaziyette izlenen televizyonun ise diyabet riskini %20 arttırdığı görülmüştür.
2. Kilo kontrolü yapın!

Sağlıklı bir kiloda olmak diyabeti azaltmada ya da önlemede en önemli faktörlerden birisidir. Daha çok hareket edip, az yemek ve şekerli içeceklerden uzak kalmak kilo kontrolünü sağlayan önemli yollardandır.
3. Sağlıklı yağları tercih edin!

Tekli ve çoklu doymamış yağ bakımından zengin bir diyet diyabet ve kalp hastalıkları riskini azaltabilir. Kanola yağı, zeytin yağı ya da avokado, yemişlerde (badem, fındık fıstık vb.) ve tohumlarda (keten tohumu, kenevir tohumu, kabak çekirdeği, ay çekirdeği vb.) bulunan yağlar sağlıklı yağlara örneklerdendir.
4. Tam tahıllı gıdaları tercih edin!

Yulaf, kinoa, karabuğday, bulgur ve esmer pirinç gibi tam tahıllı gıdalar diyabet riskini azaltan ve iştahı kontrol eden gıdalardır.
5. İşlenmiş karbonhidratlardan ve şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durun!

Beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz makarna ve patates kanda hızlı şeker artışına neden olup, bu  gıdaları sürekli tüketmek tip-2 diyabet riskini arttırır. Dolayısıyla bu gıdalar yerine tam tahıllı gıdalar tercih edilip, şekerli ürünlerden (özellikle şekerli içeceklerden) uzak durulması gerekir.

Kaynak:
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/diabetes-prevention/