İletişim için
Blog Haberler

Su içmeyi arttırmanın 8 yolu

Geri
İleri
Hepimizin bildiği gibi vücudumuzun % 50-60’ı sudan oluşur ve vücudumuzdaki birçok fonksiyonun gerçekleşebilmesi için su olmazsa olmazdır. Vücuttaki tüm hücre ve dokuların beslenmesi, kanın yoğunluğunun dengede tutulması, vücut ısısının ayarlanması ve vücutta metabolik olaylar sonucunda ortaya çıkan atıkların ve zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılması için su gereklidir. Vücuttaki su oranı % 1 azaldığında bile yorgunluk, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır ki bu oran %10’lara ulaştığında ölüme varan ciddi sonuçlar karşımıza çıkabilmektedir. Ancak tüm bunları bilmemize rağmen birçoğumuz yeterince su içmek konusunda başarılı olamamaktayız.

İşte bunun için su içmeyi arttırmanın basit yolları;
1. Suyu gözünüzün önünde tutun.

İş yerinde masanızda, çantanızda, tezgahın üzerinde, yatağınızın baş ucunda suyu bulundurun ki bu aynı zamanda sizin için bir hatırlatma olsun ve günlük su içme hedefinize ulaşın.
2. Suya aroma katın.

Su içmeme nedenlerinin başında suyun tatsız olduğu ve zevk vermediği gerekçesi gelmektedir. Bu nedenle suya aroma katmak suyun tadını sevmenize yardımcı olacaktır. Suya limon, elma veya salatalık dilimi atmak, nane, çubuk tarçın eklemek gibi yöntemler suya aroma katmak için yapılabilecek en pratik yöntemlerdir.
3. Su ihtiyacınızı meşrubatlarla gidermeyin.

Şekerle tatlandırılmış meyve suyu ve asitli içecekler yerine su içmeniz hem günlük su ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olacak hem de fazladan kalori almanızı engelleyecektir. Bu nedenle bu öneri kilo kontrolü sağlamak isteyen bireylere de yardımcı olacaktır.
4. Suyu serin tutun.

Oda sıcaklığına oranla biraz daha soğuk olan su genellikle daha ferahlatıcı ve içimi kolay gelmektedir. Ayrıca dışarı çıkarken yanınıza alacağınız soğuk su da bu nedenle gün içerisinde sizi su içmeye teşvik edecektir.
5. Güne su içerek başlayın.

Genellikle gece boyu uykuda su içmiyor olmamız nedeniyle sabahları biraz dehidrate (su kaybetmiş) olarak uyanırız. Bu nedenle uyanır uyanmaz 1 bardak su içmemiz bu kaybı yerine koymamızı ve vücudumuzda sistemlerin düzenli bir şekilde çalışmasını sürdürmesini sağlar.
6. Yemeklere su içerek başlayın.

Başlangıçtaki atıştırmalıklar yerine suyu tercih etmek hem su tüketiminizi arttırmanızı sağlayacak hem de iştah kontrolüne yardımcı olacaktır.
7. Hatırlatmalar ayarlayın.

Az su içmenin nedenlerinin başında su içmeyi unutmak gelir. Bu konuyu daha önceki önerilerle aşamıyorsanız saat kurarak, telefonunuza hatırlatmalar yazarak veya dikkat çeken renkli yazı ve notlarla kendinize su içmeyi hatırlatabilirsiniz.
8. İçtiğiniz su miktarlarını not edin.

Bazen ne kadar su içtiğimizin farkında bile olmayız ya da yeterince su içiyormuşuz gibi gelir ama miktarları not etmek bizi daha doğru yönlendirir. Durumun farkına varmamız önlem almamızı da kolaylaştırabilir.