İletişim için
Blog Haberler

Sporcularda ağırlık yönetimi için 6 öneri

Güreş, kürek gibi ağırlığın önemli olduğu spor dallarında kısa sürede hızlı kilo kaybı sporcuların yaptığı hatalardan biridir. 

Tehlikeli Ağırlık Kaybı Teknikleri

Bazı sporcular hızlı ağırlık kaybının performansı arttıracağını düşünmektedir. Ancak hızlı ağırlık kaybının olumsuz etkileri daha fazladır. Ağırlık kaybını sağlamak için fazla antrenman yapmak yapılan bir diğer hatadır. Kaslardaki enerji kaynağının hızlı kaybına neden olabilmektedir. Enerji kısıtlamasının fazla olduğu diyetler besin ögesi eksikliğine neden olabilmektedir. Özellikle kısıtlanan makro besin ögesi karbonhidrat olduğu için bu durum sporcularda sorun olabilmektedir. Uzun süren açlıklar dehidrasyon, güç kaybı gibi sorunlara neden olabilmektedir.

Hızlı ağırlık kaybı için sporcuların en çok tercih ettiği yöntemler sauna, diüretik kullanımıdır. Dehidrasyon ağırlık kaybına neden oluyorsa sporcunun performansını olumsuz etkiler.

Ağırlık Yönetimi için Sağlıklı Yolları

1. Öğün Saatlerini Belirleyin ve Zorunda Kalmadıkça Değiştirmeyin.

Sporcunun iştahını sabitlemek ve belirli besin ögelerinin yeterli alındığından emin olmak için en iyi yol öğün saatlerini sabitlemektir. Öğün atlamamak ve ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmelidir.

2. Besin Gruplarını Dengeleyin

Besin çeşitliğinin sağlanması sağlıklı beslenme kadar performans için de önemlidir. Günlük alımlarınızın değerlendirirken süt ve süt ürünlerinin, sebze, meyve, tam tahıllı ürünlerin ve yağ içeriği düşük olan etlerin yeterli alındığından emin olun. Tabağınızın yarısını sebze ve meyve ile doldurmanız enerji alımının dengelenmesinde önemli bir yöntemdir.

3. Görünen Yağı Azaltın

Patates kızartması gibi popüler besinler yüksek miktarda yağ içerir. Etlerin görünen yağlarının ayrılması da enerji alımını azaltır.

4. Tehditlere Karşı Dikkatli Olun

Şekerlemeler ve tatlıların besin ögesi içeriği düşük olmasına karşın ilave şeker içeriği yüksektir. Küçük miktarlarda tüketim sporcu için uygun olabilir. Ancak yüksek miktarda alım ağırlık yönetimi için risk oluşturabilir.

5. Küçük atıştırmalıklar tüketin

Karbonhidrat ve protein içeriği olan besinler iyi atıştırmalıklardır. Enerji içeriği yüksek, besin değeri düşük öğünler tercih edilmemelidir. Yoğurt, yağsız süt ve tam tahıllı süt, protein bar gibi ara öğünler tercih edilebilir.

6. Porsiyon Büyüklüğünü Kontrol Edin

Aç olduğunuzda, fazla tüketim daha olasıdır. Porsiyonlarınızın öneriler düzeyinde olmasına dikkat edin.

Kaynak:

http://www.eatright.org/resource/fitness/exercise/exercise-nutrition/6-healthy-ways-to-manage-weight-for-sports