İletişim için
Blog Haberler

Soğuk algınlığı, nezle ve griple savaşan 11 gıda

Geri
İleri
1- Sarımsak ve Soğan

Sarımsak ve soğan içermiş olduğu antiseptik ve bağışıklık sistemini güçlendiren bileşenler sayesinde hastalıklardan korunmamıza yardımcı olur. Ayrıca sarımsağın sinüs açıcı özelliği mevcuttur.
2- Tavuk Suyu Çorba

Büyükannelerimiz haklı… Nezleyi yenmek için tavuk suyu çorbasından etkin başka bir gıda yok.. Tavuk suyu çorba vücudumuzun virüsleri yenmesi için ihtiyacı olan sıvıyı sağlamanın yanı sıra mukus inceltici etkisi ile burun tıkanıklığının geçmesine yardımcı olur. İltihaplanmayı önleyici etkisi ile soğuk algınlığı belirtilerini azaltır.
3- Turunçgiller

Turunçgiller yüksek miktarda C vitamini içermektedirler. C vitamini soğuk algınlığı belirtilerini azaltmaktadır. 1000-8000 mg C vitamini %23 oranında soğuk algınlığını azaltmaktadır. Turunçgiller dışında C vitamini yüksek olan gıdalar; papaya, tatlı patates, domates, brokoli, bürüksel lahanası, kırmızı biberdir.
4- Yoğurt

Çalışmalar her gün düşük yağ içeriğine sahip bir kâse yoğurt tüketmenin soğuk algınlığına yakalanma riskini %25 oranında azalttığını göstermiştir. Yoğurtta bulunan Lactobacillus reuteri bakterisi virüslerin üremesini engelleyerek vücudu korumaktadır.
5- Probiyotik

Özellikle probiyotik bakterilerce zenginleştirilmiş yoğurt tüketimi bağışıklık sistemimizi güçlendirmektedir.
6- Otlar

Kekik, biberiye, mercanköşk, adaçayı, ıhlamur gibi bitkiler bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Soğuk algınlığı ve grip için adaçayı ve ıhlamur bol bol tüketilmelidir.
7- Sıcak çay

Sıcak çay özellikle grip ve soğuk algınlığında mukusu inceltmesi ve vücudun sıvı ihtiyacını karşılaması sebebiyle son derece faydalıdır. Ayrıca hem yeşil hem de siyah çay içermiş olduğu flavonoidler ile antioksidant özellik göstererek vücudu korumaktadır.
8- Zencefil

Zencefil soğuk algınlığı ve gribin tedavisinde bir numaralı gıdadır. Boğazdaki yanmayı geçirmesinin yanı sıra içermiş olduğu seskiterpenler ile soğuk algınlığı virüslerini hedef almaktadır. Ayrıca öksürüğün geçmesine, ağrının azalmasına ve ateşin düşmesine yardımcı olur.
9- Bal

Bal boğazı kaplayarak boğaz ağrılarının geçmesini sağlar. Antioksidan ve antimikrobiyal etkisi ile virüs, bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı savaşır.
10- Karabiber

Karabiber her ne kadar bizi hapşırtsa da nezle ile savaşan en iyi baharattır. Karabiberde bulunan piperinin ateş düşürücü ve ağrı azaltıcı etkisi vardır.
11- Mantar:

Mantar enfeksiyonla savaşan sitokin hücresi üretimini arttırır. İçermiş olduğu polisakkaritler ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığı ve griple savaşan en etkin mantarlar, shitake, maitake ve reishidir.