İletişim için
Blog Haberler

Şeker hastaları aspirin kullanmalı mı?

Bu sorunun cevabını verebilmek için bir kişinin 10 yıl içinde kardiyovasküler hastalık gelişme riskini bilmek gerekir. Bu riski hesaplarken, kişinin yaşı, kötü kolesterol düzeyi (LDL), iyi kolesterol düzeyi (HDL), kan basıncı, sigara içip içmediği, ailede kalp damar hastalığı olup olmaması gibi faktörlere bakılarak her biri için belli bir puan verilip puan toplamına göre risk belirlenir. Bu risk hesabı, sizin 10 yıl içinde kalp krizi geçirme olasılığınızı tahmin etmektedir.

Eğer şeker hastası olan birinde bu yöntemle hesaplanan 10 yıllık kardiyovasküler hastalık riski %10'dan daha fazla ise bu durumda 75-162 mg arası bir dozda aspirin kullanılması önerilmektedir. Piyasada bulunan 100 mg dozunda aspirin preparatları kullanılabilir. Bu riski hesaplayan programlara on-line olarak ulaşmak ve verileri girerek riski hesaplatmak mümkündür.Şeker hastası olan 50 yaşından büyük bir erkek veya 60 yaşından büyük kadında aşağıdaki risk faktörlerinden bir tanesi varsa, bu durumda 10 yıllık kardiyovasküler hastalığa yakalanma riski %10'u geçtiği için bu kişilere aspirin önerilmektedir.

Bu risk faktörleri: birinci derece akrabalardan birinde kalp damar hastalığı olması, hipertansiyon olması, sigara içiyor olmak, LDL kolesterol yüksekliği veya HDL kolesterol düşüklüğü veya idrarda albumin atılımının artması. Örneğin 55 yaşında erkek bir bireyde şeker hastalığı var ve sigara içiyorsa aspirin önerilmektedir, ya da 65 yaşında bir kadın bireyde şeker hastalığı var ve kötü kolesterol yüksekse aspirin önerilmektedir. Ancak bunun sadece bir öneri olduğunu özellikle vurgulamak gerekir. Kesinlikle kural değildir. Doktorunuz özel durumunuzu gözeterek size aspirin önermeyebilir.

Örneğin daha önce mide kanaması geçirmiş birinde, aktif gastrit veya mide ülseri olan birinde aspirin önerilmez. Gerekiyorsa mideye dokunmayan başka bir kan sulandırıcı verilebilir veya ileri yaşlı olan birinde aspirin önerilmeyebilir. Öte yandan eğer bir kişi daha önce kalp krizi geçirmişse şeker hastalığı olsun olmasın aspirin önerilmektedir.