1- Süt
Ramazanda mutlaka günde 2 bardak süt için. Bir iftarla sahur arasında biri de sahurda olacak şekilde tüketebilirsiniz. Süt önemli bir kalsiyum ve D vitamini kaynağı olmasının tok tutarak açlık hissini bastıracaktır. Süt bazı bireylerde hazımsızlık ve şişkinliğe sebep olmaktadır. Bunu engellemek için laktozsuz sütleri tercih edebilirsiniz.
2- Yumurta
Yumurta içermiş olduğu yüksek protein içeriği ile uzun süre doygunluk hissi sağlamaktadır. Bu nedenle ramazan ayında sahur sofralarında yumurtanın tüketilmesi gerekmektedir.
3- Tarçın
Tarçın insülin artışlarını engellemesi sebebiyle acıkmayı engellemektedir. Bu nedenle sahurda tüketilen meyve ya da yoğurt tarçın ilave edilerek tüketilebilir.
4- Tam Buğday, Tam çavdar
Tüm buğday ve tam çavdar unundan yapılan ekmek tüketimi içermiş olduğu yüksek lif içeriği ile uzun süre tokluk sağlayarak oruçlu iken acıkmayı yavaşlatmaktadır. Ramazanda hem iştah kontrolünün sağlanması hem de kolesterol seviyelerinin düşürülmesi için kullanılabilir.
5- Meyve
Sahurda bolca meyve tüketilmelidir. Triptofan aminoasidi fazla olan besinlerin iştahı azaltmaktadır bu sebeple muz ve avokado tüketilmelidir. Meyveler doğal şeker kaynağıdır. Sahurda meyve tüketimi gün içinde sizi tok tutacak ve insülininizdeki hızlı iniş çıkışları engelleyecektir.
6- Kuruyemişler
Ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler içermiş olduğu lifler sebebiyle besinlerin mideden geçiş hızını yavaşlatarak tokluğun uzamasını sağlarlar. Bu nedenle sahurda kuruyemiş tüketebilirsiniz.
7- Sebze
Sahurda tüketilen yeşil yapraklı sebzeler ve salatalık uzun süre tokluk sağlayacaktır. Bolca tüketebilirsiniz.
8- Baklagiller
İftarda tüketeceğiniz kuru fasulye, nohut ve bezelye gibi gıdalar uzun süre tokluk sağlayarak sahurda daha az acıkmanızı sağlayacaktır.
9- Yoğurt
Sahurda süt yerine yoğurt da tüketerek uzun süre tok kalmayı başarabilirsiniz. Özellikle yoğurtla yenecek müsli ve yulaf uzun süre tokluk sağlayacaktır.
Kaynak:
http://www.nhs.uk/Livewell/Healthyramadan/Pages/healthyfasting.aspx