İletişim için
Blog Haberler

Sağlıklı olduğu bilinen ancak porsiyon kontrolünün önemli olduğu besinler

Yeterli ve dengeli beslenmek hayatın her döneminde sağlığımızın korunması için önemlidir. Bu nedenle de birçoğumuz sağlıklı tercihler yapmak konusunda büyük çaba sarf ederiz.

Ancak bir besinin sağlıklı olması demek onu sınırsızca yiyebileceğimiz ya da daha fazlası daha sağlıklı olacak anlamına gelmez. Bu nedenle porsiyon kontrolünün sağlanması ihtiyacımızdan daha fazla enerji almamızı engeller. İşte bahsedilen besinlerden bazıları;

1) Zeytinyağı

Zeytinyağı akdeniz diyetinin en temel unsurlarından biri olarak kabul edilir. Tekli doymamış yağ asitlerinden oluşan zeytinyağı özellikle de kalp damar hastalıklarına karşı gösterdiği koruyucu etkileri ile uzun yıllardan beri bilinmektedir. Bu nedenle de sırf sağlıklı olduğu düşüncesiyle birçok insan tarafından salata ve yemeklerde ölçüsüzce kullanılmaktadır. Ancak diğer yağlarda da olduğu gibi zeytinyağının enerjisi çok yüksektir. Bu yüzden de tüketirken ölçüye dikkat edilmeli ve günlük 1-2 yemek kaşığı ölçüsü aşılmamalıdır. Aksi takdirde kilo artışı kaçınılmaz olacaktır.

2) Yağlı tohumlar

Ceviz, badem, fındık, fıstık, susam, çekirdek gibi besinler yağlı tohumlar başlığı altında değerlendirilirler. Besin değeri açısından incelendiğinde yağ, protein, B12 dışındaki B grubu vitaminler, E vitamini ve mineraller (kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, çinko) bakımından zengindir. Bu grup besinler de yağ içeriği bakımından çok zengindir ancak içeriğindeki yağlar tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri formunda olduğu için uygun miktarlarda yendiğinde sağlık üzerine olumlu etkileri mevcuttur. Kalp-damar hastalıkları ve hipertansiyona karşı koruyucu özellikleri bulunmaktadır. Ancak önünüze bir paket veya kase ile aldıysanız porsiyon kontrolünü sağlamak zordur ve genelde farkına varana kadar ihtiyacınızdan fazlasını yemiş olursunuz. Yüksek enerji içeriği nedeniyle de ihtiyaçtan fazla yenmesi durumunda vücutta yağ olarak depolanmaktadır. Yağlı tohumları tercih ederken günlük 30 g’ı geçmemeye dikkat edilmelidir.

3) Taze Sıkılmış Meyve Suları

Taze sıkılmış meyve suları vitamin, mineral ve bazı fitokimyasallar bakımından zengindir. Bu nedenlerle de son yıllarda kansere karşı koruyucu olduğu, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, vücudu toksinlerden arındırdığı (detoks programlarında) ve kilo vermeye yardımcı olduğu iddiaları ile daha popüler hale gelmiştir. Ancak tüm bu iddialara rağmen meyvenin kendisinden daha sağlıklı ve üstün olduğunu gösteren bilimsel bir kanıt yoktur. Ayrıca sadece suyu tüketildiğinde meyvenin içeriğinde bulunan posanın olumlu etkilerinden mahrum kalınmaktadır. Normal meyveye göre çok daha kolay tüketilmesi miktarın da aşırıya kaçmasına neden olabilmektedir. Örneğin; portakalın kendisini yemek istediğimizde 1 orta boy portakal rahatlıkla yeterken suyunu sıktığımızda 1 bardak için en az 2-3 portakalı kullanmamız gerekir. Bu şekilde aşırıya kaçılması sonucunda da ishal gibi problemlerin yanı sıra aşırı enerji alımına bağlı olarak kilo artışı görülebilmektedir.

4) Kahvaltılık Gevrekler

Süt ve kahvaltılık gevrek birlikteliği kahvaltı için iyi bir alternatiftir. Klasik bir kahvaltıya göre yağ içeriği daha düşüktür ve doğru tipi tercih edildiğinde (tam tahıl içeriğine sahip, şeker ile tatlandırılmamış, enerjisi yoğunlaştırılmamış) yeterli posa ve vitamin-mineral kaynağı olabilmektedir. Özellikle kilo vermek amacıyla uygulanan enerjisi kısıtlı diyetlerde oluşabilecek bazı vitamin-mineral eksikliklerini önleyebilmektedir. Ancak belli bir porsiyon ölçüsü ile alınmaz ise paketten kolayca dökülerek ihtiyaçtan daha fazlası yenilebilmektedir. Ortalama olarak 3-4 yemek kaşığı ölçüsü bir öğün için yeterli olacaktır.

Kaynak :

1) Covas, María-Isabel DPharm, Konstantinidou, Valentini and Fitó, Montserrat (2009). Olive Oil and Cardiovascular Health. Journal of Cardiovascular Pharmacology, 54(6): 477-482. doi: 10.1097/FJC.0b013e3181c5e7fd.

2) Ayaz, A (2008). Yağlı Tohumların Beslenmemizdeki Yeri. Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı.

3) American Cancer Society. Juicing. updated in 11/01/2008.
http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/
complementaryandalternativemedicine/dietandnutrition/juicing
<accessed August 08, 2014>

4) Melanson, KJ (2006). Consumption of Whole-Grain Cereals during Weight Loss: Effects on Dietary Quality, Dietary Fiber, Magnesium, Vitamin B-6, and Obesity. Journal of the American Dietetic Association, 106: 1380–1388. http://dx.doi.org/10.1016/j.jada.2006.06.003