İletişim için
Blog Haberler

Sağlıklı ızgara için ipuçları

Temizlik iyi bir başlangıçtır.

- Kendi ızgaranız da olsa piknik alanında size verilen ızgara da olsa kullanmadan önce sıcak suyla ve sabunla iyice fırçalayın.

- Besinlerinizi hazırlamadan once, hazırlama aşamasında ve sonrasında mutlaka yıkayın. Çünkü bakteriler ellerden besinlere kolayca transfer olabilmektedir. Eller özellikle çiğ etlere temas ettikten sonra mutlaka sabunlu su ile yıkanmalıdır.

- Su ve sabunun olmadığı ortamlar için yanınızda kolonyalı mendil ve el dezenfektanı bulunmalıdır.

Etlerin Çözdürmesi ve Marinasyonu

- Etlerin çözdürülmesi işlemi buzdolabında veya mikrodalgada olmalıdır. Tezgah üzerinde veya ızgarada çözdürme yapmayın.

- Pişmiş etler ve çiğ etler için aynı mutfak gereçlerini kullanmayın.

- Kalan pişmiş ete hazırladığınız marinasyonu kullanmak isterseniz, mutlaka öncesinde marinadı kaynatın.

Etinizi Tam Pişirdiğinizden Emin Olun.

- Izgara, pişirme süreci doğru yapılmadığı müddetçe zararlıdır. Etin yemeye hazır olduğunu ve güvenilir olduğundan emin olmanın en iyi yolu et termometresi kullanmaktır. Etin rengine bakmak veya suyunu kontrol etmek her zaman işe yaramaz.

- Etlerin iç sıcakları yaklaşık olarak aşağıdaki değerlere ulaştığında güvenilirdir.

- Biftek iç sıcaklığı 63oC

- Hamburger köftesi 72 oC

- Tavuk 74 oC

Kalan Etler için Öneriler

- Kalan etleri hava geçirmez kaplarda saklayın ve mümkünse üzerine tarih atın.

- Pişirilmiş ve yenmeyen etler buzdolabında üç dört gün saklanabilir.

- Ikinci kez pişirirken de iç sıcaklığına dikkat ediniz.

Kaynak :

http://www.eatright.org/Public/content.aspx?id=10958