İletişim için
Blog Haberler

Sağlıklı beslenme KOAH hastalarında akciğer fonksiyonlarını iyileştiriyor

KOAH - Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı- ilerleyici ve tam olarak geri dönüşümlü olmayan, havayollarını daraltan ve solunumu güçleştiren bir akciğer hastalığıdır. KOAH Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ne göre, dünyada en yaygın görülen 4. ölüm nedenidir ve her yıl 2.7 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır. Türkiye’de ise 3. ölüm nedenidir. KOAH oluşumunda en önemli risk faktörü ise sigara içilmesi ve sağlıksız bir ortamda (iş yerindeki toz ve kimyasal maddeler, hava kirliliği, vb.) yaşanmasıdır.

Beslenme alışkanlıkları birçok hastalığın ortaya çıkmasında ve ilerlemesinde önemli bir risk faktörü olduğu gibi KOAH’ın gelişmesinde de rolü olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır. Bunu değerlendirmek amacıyla yapılan ve Amerikan Göğüs Hastalıkları Derneği’nin 2014 Uluslararası konferansında sunulan bir çalışmaya göre katılımcıların son 24 saat içerisinde belirgin olarak yüksek miktarda tükettikleri besinlerle solunum değerlendirme testlerini içeren veriler karşılaştırılmış. Çalışma sonucunda balık, üzüm, muz ya da peynir tüketenlerin akciğer fonksiyonlarında iyileşme olduğu ve daha az semptom yaşadıkları görülmüştür. Bu sonuçlar da meyve, süt ürünleri ve balık gibi besinleri içeren sağlıklı bir diyetin KOAH’ın olumsuz etkilerini azaltmada ne kadar etkili olduğunu göstermektedir. Ancak burada önemli olanın tek besini mucize olarak görmeyip burada da bahsedilen tüm besin gruplarını içeren bir beslenme düzenine sahip olmak gerektiği de belirtilmektedir.

Kaynak :

Hanson C et al. Dietary Intake Is Associated With Lung Function In The Eclipse Cohort. American Thoracic Society 2014 International Conference. Poster Board Number: A75. Publication Number: A5949.