İletişim için
Blog Haberler

Sağlık Deposu: Yağlı Tohumlar

Yağlı tohumlar, sağlıklı yağ içeriği yüksek aynı zamanda birçok vitamin ve mineral yönünden zengin bitkisel yiyeceklerdir. Badem, ceviz, fındık, kaju, antep fıstığı, yer fıstığı gibi yiyecekler yağlı tohumlara verilecek başlıca örneklerdir.

Yağlı Tohumların Besin Değeri Nasıldır?

Yağlı tohumlar sağlığımız açısından yararlı olan bir çok öğeyi içinde barındırırlar. Bunların başında sağlıklı yağlar gelir; doymamış yağ asitleri olarak adlandırılan bu yağlar yağ içeriğinin % 49-74’ünü oluşturur. Ayrıca orta düzeyde (% 9-20) protein içerirler.

Vitamin-mineraller açısından bakıldığında da birçok öğe karşımıza çıkar. Bunlardan başlıcaları B grubu vitaminler, E vitamini, kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, potasyum, selenyum olarak sayılabilir.

Kavrulmuş ve Çiğ Yağlı Tohum Arasında Bir Fark Var mıdır?

Fındık, fıstık, badem gibi yağlı tohumları almak istediğimizde genellikle karşımıza kavrulmuş alternatifleri çıkmaktadır. Bu iki çeşit arasında bir fark var mı diye bakıldığında en önemli fark ısıyla birlikte su içeriklerinin azalması ve ısıya dayanıklı olmayan B grubu vitaminlerin kayba uğraması olarak görünmektedir.

Ayrıca yağlı tohumların doğal formlarında bulunan sodyum miktarı çok düşük olmasına rağmen kavurma esnasında tuz da ilave edilmesiyle sodyum miktarı önemli bir artış göstemektedir. Özellikle tuz alımına dikkat etmesi gereken kalp, tansiyon, böbrek gibi hastalıkları bulunan kişiler tuzlu alternatifleri tercih etmemelidirler.

Yağlı Tohumlar Kalp Sağlığı için Yararlı mıdır?

Yapılan çalışmalar günde 30 g yağlı tohum tüketiminin kalp hastalıkları gelişme riskini % 30-50 oranında azalttığını göstermektedir. Bu faydanın da özellikle içeriğinde bulunan sağlıklı yağlardan geldiği belirtilmektedir. Bunun dışında kolesterol düşürücü etkileri, kan damarlarını yumuşatıcı etkileri, düşük sodyum ve yüksek potasyum içeriği ile tansiyonu dengelemesi  yağlı tohumların kalp dostu özellik göstermelerini sağlamaktadır.

Kilo Vermek İsteyenler Yağlı Tohumlardan Kaçınmalı mıdır?

Küçük bir avuç yağlı tohum (yaklaşık 30 g) yemenin kilo alımı üzerine bir etkisi yoktur. Aksine yapılan çalışmalarda obezite riskini azalttığı gösterilmiştir. İçeriğinde bulunan sağlıklı yağlar tok hissetmenize ve iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olur. Bu nedenle enerji alımınızı kontrol ettiğiniz sürece bir küçük avuç yağlı tohum size kilo aldırmaz.

Kaynak:
The Avustralian Nutrition Foundation. Nuts and Health, Fact Sheet. August, 2014.