İletişim için
Blog Haberler

Protein tüketimi tokluk hissini arttırıyor

Diyet yapan kişilerin büyük bir kısmı diyetle beraber proteine yönelme eğilimindedir. Bunun nedeni de proteinlerin daha tok tuttuğuna yönelik inanıştan gelmektedir. Ancak uzun yıllardır böyle düşünülüyor olmasına rağmen bu inanış çok geniş çaplı çalışmalarla araştırılmamıştır. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics dergisinde yayınlanan ve bu amaçla yürütülmüş olan yeni bir çalışma bu görüşü ise desteklemektedir.
 
Konuya ilişkin tüm çalışmaların ileri analiz yöntemleriyle toplu olarak değerlendirildiği bu çalışmada alınan protein miktarı arttıkça tokluk hissine katkı sağladığı görülmüştür. Protein alımının doygunluğa katkı sağladığını gösteren bu çalışma yemekler arasındaki zaman diliminde proteinin tokluğa katkı sağlayarak iştah kontrolüne yardımcı olduğu belirtilmiştir. ancak bunun için ne kadar protein alınmalı sorusu gündeme geldiğinde cevap çok net değildir. Şimdilik yeterli alımın sağlanması özellikle diyet yapan bireylerde sağladığı faydaları görebilmek adına yapılabilecek en temel öneridir. Orta dereceli bir artış kabul edilebilirken aşırı düzeylere ulaşılmaması gerektiği de araştırmacılar tarafından vurgulanmaktadır. Çünkü proteinin kısa dönemde iştah kontrolüne yardımcı olarak kilo kaybını desteklediği gösterilse de uzun vadede vücutta göstereceği etkiler henüz bilinmemektedir.

Kaynak: Dhillon J, Craig BA, Lediy HJ, et al. The effects of increased protein intake on fullness: A meta-analysis and its limitations. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2016. (DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jand.2016.01.003)