İletişim için
Blog Haberler

Obezitenin nedeni emosyonel yemek yeme mi?

Her zaman acıktığımız için yemek yemeyiz kimi zaman mutlu olunca kimi zaman stresli iken kimi zamanda kendimizi ödüllendirmek için yemek yeriz. Yiyeceklerin karın doyurmaktan çok duygusal durumu bu şekilde düzeltmede kullanılmasına emosyonel yemek yeme denmektedir.

Emosyonel yemek yiyen kişiler her duygu durum değişikliğine kendisini buzdolabının karşısında bulur ve sonrasında ise bu yaptığına pişman olur. Normal yemek yeme ile emosyonel yemek yemenin birbirinden farkı aşağıdaki tabloda özetlenmektedir.


Emosyonel yeme davranışı geliştiren kişilerin bir diyeti takip etmesi oldukça güçtür. Bu yüzden bu kişilere beslenme programı ayarlanmadan önce emosyonel yemelerine karşılık alternatifler oluşturulmalıdır.

Örneğin depresif ve yalnız hissettiğinde kendisini iyi hissedeceği kişilerle görüşmeli veya hayvanlar ile vakit geçirmeli, canı sıkkın olduğunda komedi filmi izlemeli, kitap okumalı veya açık havada egzersiz yapmalı gibi kişiye uygun alternatif hobiler oluşturulmalıdır.  Bu kontrol sağlandığında kişi kendisini yemek yeme konusunda kontrol etmeyi becerebilecektir.
  
Kaynak
1- www.helpguide.org