İletişim için
Blog Haberler

Kızarmış besinler gebelikte diyabet riskini arttırıyor

Gebelik diyabeti ilk kez hamilelikte ortaya çıkan şeker hastalığının tıbbi ifadesidir. Her geçen yıl daha fazla gebeliği etkilemekte ve hem anne hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Tedavisinin en önemli parçası ise beslenme tedavisidir. Bu nedenle yapılan çalışmalarda değiştirebileceğimiz rsik faktörlerine ağırlık verilmekte ve özellikle de beslenme ile ilişkili faktörler incelenmektedir. Daha önceki yıllarda yapılan çalışmalarda hayvansal protein, doymuş yağ gibi faktörlerin riski arttırdığı bulunmuş ancak kızarmış besinlerle ilişkisi net olarak belirlenmemiştir.

Kızarmış besinler ve gebelik diyabeti arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla 10 yıldan uzun süreyle 21.000’den fazla gebenin takip edildiği bir çalışmada gebelerin 850’sinde gebelik diyabeti geliştiği görülmüş ve beslenme alışkanlıkları incelendiğinde;

- Haftada 1-3 kez kızarmış besinleri tüketenlerde diyabet gelişme riskinin haftada 1’den az tüketenlere göre % 13,

- 4-6 kez tüketenlerde ise % 31 arttığı bulunmuştur.

- Ayrıca kızarmış besinlerle gebelik diyabeti arasındaki ilişkinin bu besinlerin restaurantta yenmesi durumunda evde yenmesine kıyasla çok daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu nedenle araştırmacılar kızarmış besinlerin tüketiminin kısıtlanmasının gebelik diyabeti riskini azaltmaya yardımcı olabileceği önerisinde bulunmuşlardır.

Kaynak:

Bao W, Tobias DK, Olsen SF, Zhang C. Pre-pregnancy fried food consumption and the risk of gestational diabetes mellitus: a prospective cohort study. Diabetologia (2014) 57:2485–2491 DOI 10.1007/s00125-014-3382-x.