İletişim için
Blog Haberler

Kemoterapi sırasında bitkisel ürünler kullanılabilir mi?

Bitkisel ürünlerin tıpta kullanımı çok eskilere dayanmaktadır ve eski çağlarda tedavi amacıyla da kullanıldıkları bilinmektedir. Günümüzde ise tıp ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte onkoloji tedavisinde hekimler tarafından kanıta dayalı yöntemler kullanılmaktadır.

Bitkisel ürünler ise yasalar tarafından gıda başlığı altında değerlendirilmekte ve bu nedenle de ilaçlar kadar sıkı bir denetim ve test sürecinden geçmemektedir. Dolayısıyla da piyasaya çıkması çok daha kolay ve kimi zaman da kontrolsüzdür. Günümüze kadar yapılmış bilimsel çalışmalarda bitkisel ürünler ve kemoterapi ilaçları arasındaki etkileşim çok iyi çalışılmış bir konu değildir. Eldeki verilerin zayıf olması nedeniyle de onkologlar bitkisel ürün gibi alternatif tedavilerin kemoterapi süresince uygulanmasını kesinlikle önermemektedirler.

Bu tip ürünlerin ilaçları birçok farklı şekilde etkileyebildiği bilinmektedir. Kimi zaman ilaçların etkinliğini azaltırken kimi zaman da beklenenden daha fazla etki göstermesine neden olur ve bu da tedavi sürecini her koşulda olumsuz etkiler ve hatta kimi zaman hastanın hayatını dahi riske atan bir durumdur.

Örnek vermek gerekirse; ‘warfarin grubu’ olarak bilinen kan pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar sarımsak, zencefil, zerdeçal gibi bitkilerle etkileşime girmekte ve kanama riskini arttırmaktadır. Bu durum hastanın ciddi sorunlar yaşamasına yol açan bir durumdur, hele ki cerrahi öncesi bu tip bir kullanımın söz konusu olması hastanın hayatını riske sokar.

Sadece lezzet vermek amacıyla çok küçük miktarlarda mutfakta kullanılan baharatlar ise genellikle güvenilir kabul edilir. Ancak çok yüksek miktarlarda ve uzun süreli kullanımlarda yine bir yan etki görülme riski vardır. Bu tip durumlarda mutlaka hekim ve beslenme uzmanınıza danışmayı unutmayınız.

Kaynak:
Dyer D. Herbs&Chemotherapy.
http://www.oncologynutrition.org
<erişim 08.09.2015>