İletişim için
Blog Haberler

Karnabahar'ın Faydaları



İyi Karnabahar nasıl seçilir?

- Karnabaharı satın alırken, temiz olmasına, renginin krem beyazı olmasına, tomurcuğundaki yoğun lorun (compat curd) ayrılmamış olduğuna bakılır.

- Noktalı ve mat renkli ve küçük çiçekleri çıkan karnabaharları satın almamalıyız. 

- Büyüklüğü sebzenin kalitesiyle ilgili olmadığından kendiniz için en uygun olan boyutu satın alabilirsiniz.

Karnabahar nasıl saklanır?

- Pişmemiş karnabahar, kağıt torbaya veya plastik kaplara konularak buzdolabında 1 hafta boyunca saklanabilir.

- Çiçeklerde gelişen nemlemeyi engellemek için kök kısmı aşağı gelecek şekilde saklayınız.

- Eğer kesilmemiş karnabahar alıyorsanız, 1-2 gün içinde tüketmelisiniz, aksi takdirde tazeliğini kaybedecektir. Karnabahar pişirme işleminde çok çabuk bozulabilir bu yüzden pişirdikten sonra buzlukta muhafaza ederek 2-3 gün içerisinde tüketmelisiniz. 

Hazırlama

- Kenarlarında beliren kahverengileşen kısımları kesiniz.

- Karnabaharın içerdiği fitonutrientler ısıtıldığı zaman kokulu sülfr bileşikleri ortaya çıkar. Bu kokular, pişirme süresi arttıkça daha ağır olduğundan, kokuyu en aza indirmek istiyorsanız sebzelerin gevrek yapısını korumak gerekir.

- Besin kayıplarını önlemek için ise karnabaharın kısa sürede pişirilmesi gerekmektedir.

- Bazı fitonutrientler tencerede demir ile etkileşebilir ve bu durum karnabaharın kahverengi renk almasına neden olabilir. Bunu önlemek için karnabaharın bekletildiği suya limon suyu eklenebilir. 

Sağlığa Katkısı

- Karnabahar tarafından sağlanan detoks destek, Faz 1’deki detoksifikasyon aktivitesini artırmak için antioksidan besinler ve Faz 2 aktivitesini artırmak için kükürt içeren besinler içerir.

- Karnabahar detoksifikasyon enzimlerini aktive etmeye ve bu aktivitelerini regüle etmeye yardımcı olan glucosinilates denen phytonutrientleri içerir.

En Çok Bulunduğu Aylar

Aralık - Ocak - Şubat - Mart