Karnabahar'ın Faydaları
İyi Karnabahar nasıl seçilir?
- Karnabaharı satın alırken, temiz olmasına, renginin krem beyazı olmasına, tomurcuğundaki yoğun lorun (compat curd) ayrılmamış olduğuna bakılır.
- Noktalı ve mat renkli ve küçük çiçekleri çıkan karnabaharları satın almamalıyız.
- Büyüklüğü sebzenin kalitesiyle ilgili olmadığından kendiniz için en uygun olan boyutu satın alabilirsiniz.
Karnabahar nasıl saklanır?
- Pişmemiş karnabahar, kağıt torbaya veya plastik kaplara konularak buzdolabında 1 hafta boyunca saklanabilir.
- Çiçeklerde gelişen nemlemeyi engellemek için kök kısmı aşağı gelecek şekilde saklayınız.
- Eğer kesilmemiş karnabahar alıyorsanız, 1-2 gün içinde tüketmelisiniz, aksi takdirde tazeliğini kaybedecektir. Karnabahar pişirme işleminde çok çabuk bozulabilir bu yüzden pişirdikten sonra buzlukta muhafaza ederek 2-3 gün içerisinde tüketmelisiniz.
Hazırlama
- Kenarlarında beliren kahverengileşen kısımları kesiniz.
- Karnabaharın içerdiği fitonutrientler ısıtıldığı zaman kokulu sülfr bileşikleri ortaya çıkar. Bu kokular, pişirme süresi arttıkça daha ağır olduğundan, kokuyu en aza indirmek istiyorsanız sebzelerin gevrek yapısını korumak gerekir.
- Besin kayıplarını önlemek için ise karnabaharın kısa sürede pişirilmesi gerekmektedir.
- Bazı fitonutrientler tencerede demir ile etkileşebilir ve bu durum karnabaharın kahverengi renk almasına neden olabilir. Bunu önlemek için karnabaharın bekletildiği suya limon suyu eklenebilir.
Sağlığa Katkısı
- Karnabahar tarafından sağlanan detoks destek, Faz 1’deki detoksifikasyon aktivitesini artırmak için antioksidan besinler ve Faz 2 aktivitesini artırmak için kükürt içeren besinler içerir.
- Karnabahar detoksifikasyon enzimlerini aktive etmeye ve bu aktivitelerini regüle etmeye yardımcı olan glucosinilates denen phytonutrientleri içerir.
En Çok Bulunduğu Aylar
Aralık - Ocak - Şubat - Mart