İletişim için
Blog Haberler

Karbonhidrat severler için iyi haber

Son dönemlerde ortaya çıkan popüler diyetlerin hemen hemen hepsinin ortak noktası: ‘Karbonhidratları hayatınızdan tamamen çıkarın’ fikridir. Bilim dünyası bu görüşü desteklemese de bu durum birçok kişide karbonhidrat kötüdür algısı yaratmakta ve karbonhidratlardan tamamen vazgeçemeyenleri umutsuzluğa sevk etmektedir.

Yeni yayınlanan bir çalışmaya göre yüksek karbonhidrat oranına da sahip olsa vejetaryen diyet kilo kaybı sağlıyor. 50 katılımcının rastgele gruplara ayrılarak 5 farklı diyetin (vegan, peskateryan-balık dışında et türü tüketilmeyen, vejetaryen, yarı-vejetaryen- az miktarda et tüketilen) uygulandığı bu çalışmada 6 ayın sonunda vegan diyetini uygulayanların % 4.3 daha fazla kilo verdiği belirlenmiştir. Üstelik de diyet içerikleri açısından bakıldığında en yüksek oranda karbonhidrat içeriğine sahip olan diyetin vegan diyeti olduğu görülmüştür (vegan- % 55 karbonhidrat, diğerleri <% 50 karbonhidrat).

Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar karbonhidratın tamamen diyetten çıkarılmasından ziyade doğru karbonhidrat türünü seçmenin önemini bir kez daha vurgulamaktadır. Glisemik indeksi düşük olan karbonhidratlar kan şekerinde ani yükseliş ve düşüşlere neden olmaz, bu da sık sık acıkmanızı engeller ve iştah kontrolünü kolaylaştırır.

Ayrıca burada vegan diyetinin en başarılı sonuçları sağlaması araştırmacılar tarafından şu şekilde yorumlanmaktadır: ‘Burada vurgulanmak istenen kilo vermek isteyen herkesin vagan diyeti uygulaması değil; meyve-sebze, kurubaklagil ve tam tahıllardan gelen posanın diyetin bir parçası haline getirilmesi gerektiğidir.’

Kaynak:
Turner-McGrievy GM, Davidson CR, Wingard EE. Comparative effectiveness of plant-based diets for weight loss: A randomized controlled trial of five different diets. Nutrition 31 (2015) 350–358.