İletişim için
Blog Haberler

Kalın bağırsak kanserinin önlenmesinde Kakaonun rolü

Kakao, kelime olarak ‘Tanrıların yiyeceği’ anlamına gelen Teobroma ağacının tohumlarından elde edilir. Çikolatanın temel maddesi olan kakao bu özelliği nedeniyle birçoğumuzun hayatında önemli bir yere sahiptir. Ancak içeriğindeki önemli bileşikler kakaoyu aynı zamanda sağlık açısından da önemli kılmaktadır.

Polifenoller, besinler içerinde bulunan ve birçok kronik hastalığın (kanser, kalp hastalığı, vb.) önlenmesinde rolü olduğu düşünülen mikro besin öğeleridir ve fenolik asit, flavonoid, stilben, lignan gibi alt grupları bulunmaktadır. Bu maddeler bitkinin metabolik yan ürünleri olup birincil amacı bitkiyi zararlı olan dış etkenlerden korumaktır. Ancak bizler için de benzer koruyucu etkileri göstererek hastalıkların önlenmesinde koruyucu bir silah olabilmektedirler. Kakao da içerdiği polifenoller açısından değerlendirildiğinde besinler içerisinde ağırlık bazında en yüksek flavonol içeriğine sahip bir besindir ve bu nedenle günlük flavonoid alımının önemli bir kısmını oluşturur.

Kalın bağırsak kanserleri kanserle ilişkili ölümlerin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bunun nedeni kalın bağırsağın serbest oksijen türlerinin aşırı miktarda üretimine açık bir bölge olmasıdır. Bu serbest radikaller hücre yapısını ve fonksiyonlarını bozarak kanserleşmeyi tetikler. Bu nedenle de doğal yollardan önlenmesine yönelik çalışmalar giderek önem kazanmaktadır. Kakao ve kolon kanseri ile ilgili deneysel olarak yapılan çalışmalar kakaonun içeriğindeki fenolik bileşikler sayesinde serbest radikallere karşı hücre yapısını koruduğunu ve antioksidan savunma sistemini destekleyerek hücrelerin yaşamlarını sürdürebilmelerini sağladığını göstermektedir. Sonuç olarak da kalın bağırsak kanserinin önlenmesi için diğer polifenol türleri ile birlikte günlük olarak az miktarda kakao ya da çikolata tüketimi önerilmektedir.

Kaynak :

Ramos S, Goya L, Martin MA. Antioxidative StressActions of Cocoa in Colonic Cancer. Preedy V (ed): Cancer: Oxidative Sters and Dietary Antioxidants, 2014, 211-221, United States of America: Academic Press.