İletişim için
Blog Haberler

Haşimato Hastalığı (Hashimoto tiroiditi) kalp damar hastalığı sebebi olabilir mi?

Haşimato hastalığı tiroid bezinin kronik sessiz iltihabi hastalıklarından biridir. Sonuçta hipotiroidi denilen tiroid bezinin az çalışması ile sonuçlanabilmektedir. Tedavisi kolay olmakla birlikte, ömür boyu düzenli ilaç tedavisi gerekmektedir. Kontrol altında kullanılan, uygun dozda ilacın ise hiç bir zararı yoktur. Ancak klinik pratikte bazen hastalarda bıkkınlık ya da toplumda yer alan yanlış inanışlar veya bilgilendirmeler neticesinde ilacı kesme ve doktor kontrolünden çıkma durumu söz konusu olabilmektedir.

Haşimato ve hipotiroidinin kalp problemleri ile ilişkisi olduğu bilinmektedir. Ancak son dönemde yapılan bir çalışma bu konuda bilim dünyasına önemli bir katkı sunmuştur. Bu çalışmada yeni tanı konmuş 1165 Haşimato hastası, 4660 Haşimato hastalığı olmadığı bilinen sağlıklı grupla karşılaştırılmış. Hastalar ortalama 5,5 yıl takip edilmiş ve bu süreçte hashimato hastalarında kalp damar hastalığı ortaya çıkma riskinin daha fazla olduğu saptanmıştır. Haşimato hastalığına ek olarak kolesterol yüksekliği veya hipertansiyon olmasının riski daha da artırdığı görülmüştür. Çalışmanın en çarpıcı yanı ise Haşimato hastası olup 1 yıldan daha uzun tedavi alanlarda bu riskin kaybolduğu, yani Haşimato olmayan grupla benzer kalp damar hastalığı riskine gerilediği saptanmıştır.

Bu çalışmanın sonucuna göre Haşimato hastalığının kalp damarı hastalığı gelişimi açısından riskli olduğu ve ilaç tedavisi ile bu riskin kaybolduğu gösterilmiştir. Aslında bu çalışma çok önemsediğimiz ve faydalarını çok iyi bildiğimiz Haşimato hastalığı tedavisinin ne kadar önemli olduğunun bilimsel olarak bir kez daha deyim yerinde ise adrese teslim kanıtıdır. Bu nedenle Haşimato hastalığı olanlar eğer hipotiroidi gelişmiş ise mutlaka doktorlarının önerdiği tedaviyi almalıdırlar. Hashimato ve hipotiroidi tedavisi sabah aç karnına, kahvaltıdan en az 30 dk önce alınan T4 hormonu ile yapılmaktadır. Geceden yanı başınıza koyacağınız bir bardak su ve ilacı, uykudan uyanır uyanmaz alma alışkanlığını edinecek olursanız, kilo alımından halsizliğe kadar bir çok olumsuz etkiyi önleyeceğiniz gibi, kalp damar hastalığı riskinizi de azaltacağınızı unutmayınız.