İletişim için
Blog Haberler

Hangi gıdalar alerjiye neden olur?

Geri
İleri
Besinlerin neden olduğu vücutta oluşan olumsuz etkilere neden olan gıdalara alerjen gıdalar denir. Besin alerjilerinin yaygın belirtileri deride kaşıntı, yanma, kızarma, burun tıkanıklığı, hapşırma, burun kaşıntısı, burnun devamlı akması, boğazdan akıntı, boğazda ağrı, kuruluk veya gıcık, damaklarda kaşıntı, kuru öksürük, baş dönmesi ve dengesizlik, görmede bulanıklık ve nefes darlığı şeklinde olmaktadır.

Genellikle alerjiye neden olan besinler:

1) İnek sütü:
İnek sütündeki proteinlerden beşi alerjen özelliğine sahiptir. Bunlar: alfa laktoglobulin, kazein, sığır gamma globülin, sığır albümin, ve beta laktoglobulin olmaktadır. İnek sütü alerjisi olan kişilerin süt ve sütten yapılan tereyağı, peynir ve yoğurt gibi ürünlerden kaçınması gerekmektedir.
2- Yumurta:

Yumurta beyazındaki proteinler sarısındaki proteinlere göre daha fazla alerjen özelliğine sahiptir. Ovaalbumin, ovomukoid, ovotransferrin ve konalbumin yumurta beyazında bulunan alerjen proteinlerdir. Mayonez, makarna yumurta içeren gıdalara örneklerdendir.
3- Balık ve kabuklu deniz ürünleri:

Köpek balığı, vatoz, morina balığı, sardalye, uskumru, ton balığı, ıstakoz, kerevit, karides, yengeç, salyangoz, deniztarağı, midye, istiridye, kalamar ve ahtapot alerjiye neden olan deniz ürünleridir. 
4- Kabuklu ve yağlı kuruyemişler:

Yerfıstığı, badem, hindistancevizi, kestane, ceviz, şam fıstığı ve fındık bu gruptaki alerjen gıdalara örneklerdendir.
4- Tahıllar:

Ekmek, makarna, erişte, soya sosu gibi glüten içeren gıdalar bu gruptaki alerjen gıdalardandır.

Kaynak:
http://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%204.pdf