İletişim için
Blog Haberler

Gıdalarla ilgili doğru bilinen 5 yanlış

Geri
İleri
1. Diyet yapanlar yağsız/yağı azaltılmış ürün kullanmalı

Yağı azaltılmış ya da yağsız bazı ürünler yağ içeriğinden kısıtlama sağlasa bile yağ yerine içermiş oldukları ekstra şeker kalori miktarlarında çok fazla değişikliğe neden olmamaktadır. Fazla şeker de yağ olarak vücutta depolanacağı için çok mantıklı bir seçenek değildir. Özellikle yağı azaltılmış unlu mamüller diğer ürünlerle kıyaslandığında daha fazla şeker içerebilmektedir.
2. Patatesin tüm besin öğeleri kabuğundadır

Çoğumuz patatesin kabuğunu soyarız ve kullanmayız. Tüm besleyici özelliklerinin kabuğunda olduğu sebebiyle de genelde büyüklerimiz tarafından uyarılırız. Gerçekte patatesin kabuğu patatesin besin öğelerinin %20’sini içermektedir. Patates kabuğu 920 mg potasyum ve 3,6 gr lif içerirken soyulmuş patates 676 mg potasyum (muzdan daha fazla) ve 2,6 gr lif içerir. Soyulmuş patates için bu değerler gayet iyidir. Ayrıca soyulmuş patates C, K ve B6 vitaminlerini içerir.
3. Yüksek Früktozlu Mısır Şurubu Sofra Şekerinden daha kötüdür

Yüksek früktozlu mısır şurubu (YFMŞ) 1970’lerde üretilmiştir ve gıda işlem süreçlerinde şekerden daha dayanıklı olduğu için birçok gıdanın üretiminde kullanılmaktadır. Kimyasal olarak YFMŞ sofra şekerine (sakkaroza) çok benzemektedir. Sofra şekeir eşit oranda glikoz ve früktoz içerirken, YFMŞ %55 oranında früktoz ve %42 oranında glikoz içerir. Geri kalan %3 ise daha büyük şeker molekülü olan sakkaritlerden oluşmaktadır. Hem sofra şekeri hem de YFMŞ aynı kalori değerine sahiptir. Her ikisini de aşırı miktarda tüketirsek kilo alımına, karaciğer yağlanmasına, insülin direncine, kalp rahatsızlıklarına ve tip II diyabete neden olur. Ancak yapılan bir çalışmada YFMŞ ile beslenen farelerin sofra şekeri ile beslenen farelere göre daha çok kilo aldığı ve yağlandığı belirlenmiştir. Araştırmacılar bu farklılığın früktozun yağa dönüşerek depolandığı ancak sofra şekerinin kas ve karaciğerde glikojen olarak da depolanabilmesinden oluştuğunu düşünmektedir.
4. Daha İyi Görmek için Havuç Yiyin

Havuç göz gelişimi ve görme üzerine etkisi olan bir gıdadır. Ancak bizlere karanlıkta iyi görebilme gibi üstün kabiliyetler sunmaz. Havuç görme kabiliyeti için önemli olan beta-karoten (A vitamini öncüsü) açısından zengin bir gıdadır. Eğer bir insanda A vitamini eksikliği varsa görme duyusunda eksiklik oluşabilir ancak fazla miktarda A vitamini alımı görme duyumuzu mükemmel hale getirmez ya da bize üstün özellikler kazandırmaz.
5. Deniz tuzu sofra tuzudan daha iyidir

Deniz tuzu deniz sularının buharlaştırılması ile elde edilir ve farklı renk, tat ve aromalarda raflarda bulunabilmektedir. Diğer taraftan sofra tuzu yeraltı tuz depolarından elde edilir ve işlenerek tek düze hale getirilerek paketlenir. Deniz tuzu ya da sofra tuzu birbirinden farklı değildir. Amerikan Kalp Birliğine göre her ikisi de aynı oranda sodyum içerir (her çeyrek çay kaşığı 525 mg sodyum içerir). Günde 1500 mg’dan fazla tuz tüketimi önerilmemektedir. Her iki tipte tuzu da yüksek oranda tüketirseniz tansiyon ve kalp rahatsızlıkları ile karşı karşıya kalırsınız. Ayrıca deniz tuzunda bulunan yararlı iz mineralleri de kolaylıkla kuruyemiş, mercimek, sebze ve meyve gibi gıdalardan alabilirsiniz. Bununla birlikte Amerikan Kalp Vakfı ve Amerikan Tiroid Vakfı’na göre iyot eklenmiş tuzlardaki iyotu ise deniz ürünlerinden süt ürünlerine birçok gıdadan alabilirsiniz.