İletişim için
Blog Haberler

Farklı Tip Doymuş Yağ Asitlerinin Tip 2 Diyabet Oluşumu Üzerine Etkisi

Yüksek oranda hayvansal yağ içeren besinler (kırmızı et, tereyağ, peynir, süt, yoğurt, vb.) yüksek miktarda da doymuş yağ içerirler. Uzun yıllardan beridir de hayvansal besinlerde bulunan bu doymuş yağın sağlık üzerine olumsuz etkileri olduğu düşünülmektedir. Bunların başında da kalp-damar hastalıkları ve tip 2 diyabet gelmektedir. Ancak altında yatan mekanizma hala net bir şekilde çözülebilmiş değildir. Bu konudaki en temel öneri ise günlük beslenme düzenimizde doymuş yağ tüketiminin aldığımız enerjinin % 10’unu geçmemesi gerektiği yönündedir. Son zamanlarda tartışılan bir konu ise tüm bu doymuş yağ kaynaklarının eşit olup olmadığı konusudur. Yeni yapılan bir çalışmaya göre bu sorunun cevabı ‘Hayır’ dır. İşte çalışmanın detayları…

Lancet Diabetes and Endocrinology dergisinde yayınlanan bu çalışmaya göre ise tüm doymuş yağ asitleri vücutta benzer etkiye sahip değildir. İngiltere Araştırma Komisyonu ve Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü bu çalışmada 9 farklı doymuş yağ asidinin tip 2 diyabet oluşumu üzerine etkileri değerlendirilmiş. Toplamda 27.296 kişinin kan örnekleri incelenerek 9 farklı yağ asidinin tip 2 diyabet riskiyle ilişkisi değerlendirildiğinde çift karbonlu doymuş yağ asitleri tip 2 diyabet oluşturma riski bakımından pozitif etki gösterirken; tek karbonlu doymuş yağ asitleri ters yönde bir ilişki göstermiştir. Bu veriyi basit bir ifadeyle yorumlamak gerekirse, çift karbonlu doymuş yağ asitleri tip 2 diyabet riskini arttırırken tek karbonlu yağ asitlerinin tip 2 diyabete karşı koruyucu etki gösterdiğini söylemek mümkündür. Tek karbonlu doymuş yağ asitlerinin kanda yüksek olması süt ve süt ürünleri tüketiminin göstergesidir ve aynı zamanda birçok çalışmayla da gösterilmiştir ki süt ve süt ürünleri tüketiminin tip 2 diyabete karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Sonuç olarak bu çalışmayla birlikte de tüm doymuş yağ asitlerinin aynı olmadığı ve sağlık üzerine farklı yönlerde etkiler gösterebileceği gösterilmiştir.

Kaynak:

Forouhi NG, Koulman A, Sharp SJ, et al. Differences in the prospective association between individual plasma phospholipid saturated fatty acids and incident type 2 diabetes: the EPIC-InterAct case-cohort study. Lancet Diabetes Endocrinol 2014. published online August 6. http://dx.doi.org/10.1016/S2213-8587(14)70146-9.