İletişim için
Blog Haberler

Evde mi yoksa dışarıda mı yiyorsunuz?

Yeni yapılan bir çalışmaya göre evde dışında yediğiniz yemekler kalori, doymuş yağ ve sodyum alımınızı arttırıyor. Üstelik sadece fast-food değil, restoranlarda da yenilse durum çok farklı olmuyor…

Amerikan Beslenme Araştırması verileri kullanılarak 20-64 yaş arası 12.528 bireyle yapılan bu araştırmada katılımcılar 2 boyunca ne yediklerini ve nerede yediklerini rapor etmişler. Sonuçlar analiz edildiğinde dışarıda yenen öğünlerde kalori, doymuş yağ ve sodyum alımlarının arttığı görülmüştür. Ayrıca ev dışı besinlerle alınan toplam kalorinin yıllar içerisinde görülen obezite artışıyla da paralellik gösterdiği belirtilmiştir.

Rakamsal olarak bakıldığında fast-food restoranlarda yenildiğinde toplam kalori alımı 194 kkal, doymuş yağ alımı 3.5 g, şeker 4g ve sodyum 296 mg artmış; tam hizmet veren restoranlarda yenildiğinde aynı değerler sırasıyla 205 kkal, 2.5 g ve sodyum 451 mg artmış olarak bulunmuştur.

Buradan da anlaşıldığı gibi fast-food olsun ya da olmasın ev dışı yenildiğinde kalori, doymuş yağ ve sodyum gibi öğelerin tüketiminde artış oluyor. Özellikle obezite ile mücadele konusunda ciddi çabaların gösterildiği çağımızda bu sonuçların dikkatle değerlendirilmesi önerilmektedir. Çünkü bu sonuçlar fast food’lar konusunda yapılması planlanan yaptırımların tüm restoranlara uygulanabileceğini göstermektedir.

Kaynak:
Nguyen BT and Powell LM. The impact of restaurant consumption among US adults: effects on energy and nutrient intakes. Public Health Nutrition / Volume 17 / Issue 11 / November 2014, pp 2445-2452.