Erkeklerde kemik erimesi olur mu?
Erkeklerde de kemik erimesi olabilir ve düşünülenin aksine çok da nadir değildir. Yapılan çalışmalar, 50 yaşın üstünde her 8 erkekten birinin yaşamlarının herhangi bir döneminde kemik erimesi ilişkili kırık yaşadığını göstermektedir. Bu kırıkların büyük kısmını kalça ve omurga kırıkları oluşturmaktadır. Erkeklerde kemik erimesi yaşlanmayla birlikte ortaya çıkabildiği gibi bir takım hastalıklara ve yaşam tarzlarına bağlı da ortaya çıkabilir.
Testosteron hormon azlığı (örneğin prostat kanseri için hormon baskılayıcı tedavi alanlar), zehirli guatr, paratiroid hormon fazlalığı olanlarda, bazı barsak hastalıkları olanlarda, mide ameliyatı geçirenlerde, KOAH olarak bilinen akciğer hastalığı olanlarda, romatoid artrit gibi bazı romatizmal hastalıklarda, kanser tedavisi alanlarda, nakil hastalarında, kortizon (steroid) tedavisi alanlarda, bazı sara ilaçlarını kullananlarda, sigara içenlerde, hareketsiz yaşam tarzı olanlarda, uzun süreli alkol kullanımı olan erkeklerde kemik erimesi ve buna bağlı kırıklar ortaya çıkabilmektedir.
Kadınlarda kemik mineral yoğunluğu testi menopoz sonrası rutin olarak yapılırken erkeklerde böyle bir durum söz konusu değildir. Belli bir yaş üstündeki tüm erkeklere kemik mineral yoğunluğu testi yapılması bireyi gereksiz bir tetkik yüküne sokacaktır. Peki kimlere yapılmalıdır? Bir erkekte hafif bir travma ile kırık oluşuyorsa veya 50 yaşın üstünde bir erkekte kırık oluyorsa, hekim herhangi bir amaçla çekilmiş grafide kemik erimesi olduğunu düşünüyorsa veya yukarıda bahsedilen durumlar söz konusu ise (örneğin kronik alkolizm varsa) kemik mineral yoğunluğuna bakılmalıdır. Eğer kemik mineral yoğunluğu ölçümüne göre kemik erimesi saptanırsa kişi bir endokrinoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
D vitamini düzeyini de içeren tetkikler ve gerekirse hormon düzeylerine bakılır. Altta yatan bir sebep varsa bu sebep tedavi edilmelidir. Örneğin testosteron eksikliği varsa testosteron tedavisi verilir. Eğer bir sebep yoksa kemik erimesine yönelik uygun tedavi verilmelidir. Verilecek ilaç tedavisi kalsiyum ve d vitaminini içermelidir. İlaç tedavisi yanı sıra diyet, egzersiz, alkol ve sigaranın bırakılmasını içeren yaşam tarzı değişiklikleri de oldukça önemlidir.
Kaynak
Khosla S, Amin S, Orwoll E. Osteoporosis in men. Endocr Rev. 2008 Jun;29(4):441-64. doi: 10.1210/er.2008-0002. Epub 2008 May 1. Review.