İletişim için
Blog Haberler

Erkeklerde kalp sağlığı için beslenme önerileri

Erkeklerde kalp damar hastalıkları ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alır.

Sağlıklı beslenme ve yaşam tarzında değişiklik kalp sağlığını korumada büyük rol alır. Obez veya kilolu olmak, yağ içeriği yüksek besinler ile beslenmek, sigara içmek kalp damar hastalıkları için büyük risk oluşturmaktadır. Kolesterol seviyesi ve kan basıncı önemli olan diğer faktörlerdir.

- LDL “kötü kolesterol”ün yüksek olması (100 mg/dL’den yüksek)
- Yüksek trigliserit seviyesi (150 mg/dL’den yüksek)
- HDL “iyi kolesterol”ün düşük olması (60 mg/dL’den düşük)
- Kan basıncının yüksek olması (120/80’den fazla)

Genel beslenme önerileri

- Günlük enerji ihtiyacınızı tam tahıl, meyve ve sebze gibi posalı besinler ile tamamlayın.

- Sebze meyve tüketimini arttırmak kalp damar hastalıklarından koruyucu olan ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olan potasyumun yeterli alınmasını sağlar.

Seçtiğiniz yağ çeşidine ve miktarına dikkat edin.

- Günlük enerji ihtiyacınızın %20-35’I kadar yağlardan karşılanmalıdır. Bunun üzerindeki tüketimler kalp hastalığı için risk oluşturmaktadır. Sadece yağın miktarı değil; aynı zamanda yağın çeşidi de kalp hastalıklarından korunmada önemlidir. Enerjinin en fazla %10’u doymuş yağ içermelidir. Bu yüzden et ve et ürünleri, margarin, kremalar dikkatli tüketilmelidir.

- Trans yağlar veya hidrojenize yağlardan uzak durulmalıdır. Arterlerde tıkanmaya neden olabilmekte ve kolesterol seviyesini yükseltebilmektedir.

- Doymamış yağlar kalp damar hastalıklarından korunmada faydalıdır. Zeytinyağı, fındık yağı, ayçiçek yağı, kanola, avocado, doymamış yağ asitlerini içerir ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL’yi düşürür.

- Omega 3 yağ asitleri dikkat edilmesi gereken bir başka yağ asididir. Somon, uskumru, ringa gibi yağlı balıklar omega 3 yağ asidini  (EPA-DHA) içerir. Yağlı balıklardan haftada yaklaşık 2 kez 150-200 gram tüketmek omega 3 yağ aside ihtiyacını karşılar. Burada dikkat edilmesi gereken başka nokta balıkta biriken metilciva gibi ağır metallerdir. Omega 3’ün bir diğer kaynağı alfa linoleic asit (ALA)’dır. Ceviz ALA’nın iyi kaynağıdır.

Yavaş ve düzenli ağırlık kaybı

Ağırlık kaybı için öneri haftada yarım kilo ile 1 kilo arasındadır. Bunun üzerinde kilo kaybı kalp sağlık için tehlikelidir. Bel çevresindeki kilonun kaybı özellikle önemlidir ve mevcut ağırlığın %5-10’unun kaybı risk faktörlerini azaltır.

Egzersiz riski azaltır.

En az 30-60 dakika haftada en az 4-5 gün düzenli egzersiz yapmak amaçlanmalıdır. Yapılacak olan aktivitenin türü ve yoğunluğuna dikkat edilmelidir. Çok yoğun aktiviteler kalp krizi riskini arttırmaktadır.