İletişim için
Blog Haberler

Erik Kurusu kilo vermeye yardımcı

Erik kurusu yüksek posa, potasyum ve polifenol içeriğinin yanısıra düşük enerji içeriğine sahip sağlık açısından oldukça yararlı bir meyvedir. Özellikle yüksek posa içeriği ile sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ayrıca yüksek polifenol (güçlü antioksidan maddeler) içeriği ile hücreleri zararlı etkilere karşı korur ve kanser gibi kronik hastalıkların önlenmesinde rolü vardır. Yüksek posa içeriği aynı zamanda tokluk hissinin oluşmasına yardımcı olur. Bu nedenle bir grup araştırmacı eriğin kilo verme döneminde tercih edilmesinin 12 hafta boyunca kilo kaybı ve iştah üzerine ne gibi etkiler yarattığını değerlendirmişlerdir.

Sonuçları Avrupa Obezite Kongresi’nde sunulan bu çalışmada posa tüketimi düşük olan 100 kilolu ve obez birey iki gruba ayrılmış ve müdahale grubuna erkeklerde 171 g/gün kadınlarda 140 g/gün kuru erik verilirken kontrol grubundaki bireylere yalnızca sağlıklı ara öğün seçenekleri hakkında bilgi verilmiştir. Aynı zamanda tüm katılımcıların ağırlık ve bel çevreleri çalışma başlangıcında ve sonunda ölçülmüştür. Çalışmanın sonucunda erik tüketen gruptaki bireylerin ağırlık kaybının da bel çevresindeki incelmenin de (müdahale grubu 2 kg kayıp ve bel çevresinde 2.5 cm incelme, kontrol grubu 1.5 kg kayıp ve bel çevresinde 1.7 cm incelme) daha fazla olduğu bulunmuştur. Ayrıca diyetin 8. haftasından sonraki dönemde erik tüketenlerde daha fazla tokluk hissi oluştuğu ve yüksek miktarda tüketilmesine rağmen içeriğindeki yüksek posanın herhangi bir sindirim sistemi rahatsızlığına neden olmadığı bulunmuştur.

Kuru eriğin kabızlık durumlarında sıklıkla öneriliyor olması bağırsakları çok çalıştırdığına dair yaygın bir inanışa neden olmuştur. Bu inanış nedeniyle de kuru erik birçok insan tarafından tercih edilmemektedir. Ancak bu çalışmanın sonuçlarıyla bu inanışın doğru olmadığı gösterilmiştir. Özellikle de kilo vermeye sağladığı katkı ve tokluk hissindeki artış nedeniyle kilo vermek isteyen bireylerde düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir.  
 
Kaynak :

European Congress on Obesity
Dried fruit (prune) consumption does not undermine active weight management or produce adverse gastrointestinal effects
Authors: Harrold J, Hughes G, Boyland EJ, Williams NJ, McGill R, Blundell JE, Finlayson G, Higgs J, Harland J, Halford JC.