1. Yoğurt, sütten daha kolay sindirilir.
Birçok kişi laktoz intoleransı veya protein allerjisi nedeniyle sütü tolere edememektedir. Mayalanma süreci, süte göre yoğurdu daha sindirilebilir hale getirir. Yoğurdun laktoz miktarı markalar arasında değişmekle birlikte, genel olarak, sütten daha az laktoz içerir ve bu nedenle sindirimi daha kolaydır.
2. Yoğurt bağırsak sağlığı için yararlıdır ve probiyotikdir.
Hepimiz bağırsaklarımızın sağlığı kadar sağlıklıyızdır. Yoğurt iki şekilde barsak sağlığına destek sağlar. Bunlardan birincisi; yoğurt içerisindeki lactobacteria ailesinden bakteriler, bağırsak dostu bakteri kültürleri olan probiyotikleri içerir. Bu bakteriler, bağırsaklarda sağlıklı bakterilerin büyümesini teşvik eder ve kansere karşı koruyuculuk sağlar. İkinci olarak ise; yoğurt kalsiyum için iyi bir kaynaktır ve kalsiyum kolon kanseri için koruyucudur. Kalsiyum aynı zamanda kanserojen safra asitlerini bağlar ve onların bağırsak duvarını tahriş etmesini engeller. Kalsiyum alımı yüksek olan kişilerde, kolon kanseri görülme oranları daha düşüktür.
3. Yoğurt diğer besin öğelerinin vücuttaki yararlılığını arttırır.
Yoğurt içerisindeki laktik asit kalsiyum ve B grubu vitaminlerinin bağırsaklardan emilimini arttırır.
4. Yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirir.
Çalışmalar günde 2 su bardağı kadar yoğurt tüketen kişilerde bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğunu göstermektedir. Bu nedenle hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Ayrıca deney hayvanlarında yapılan çalışmalarda yoğurdun anti-kanser etkiler gösterdiği bulunmuştur.
5. Yoğurt bağırsak enfeksiyonlarından sonra iyileşmeye destek olur.
Bazı viral ve alerjik gastrointestinal hastalıklar, sindirim sisteminde yaralara ve özellikle laktozu sindirmeye yarayan laktaz üreten hücrelerin zarar görmesine neden olur. Bu durum geçici olarak laktoz emilim bozukluğuna neden olur. Çocuklar genellikle bir bağırsak enfeksiyonu sonrasında bir ya da iki ay sütü sindiremez ve nedeni genellikle budur. Ancak yoğurt, genellikle bağırsaklar tarafından iyi tolere edilir ve ishal için en iyi bilinen iyileştirici gıdadır. Özellikle antibiyotik tedavisi sırasında yoğurt tüketimi, bağırsak dostu bakterileri korumak açısından etkilidir. Çünkü antibiyotik tedavilerinde bağırsak dostu bakterilerde zarar görür.
6. Yoğurt kadınlarda maya enfeksiyonlarına azaltabilir.
Araştırmalar, düzenli yoğurt tüketiminin, kadınlarda canlı ve aktif kültürler içeren vajinada maya kolonilerinin miktarını ve vajinal mantar enfeksiyonlarının sıklığını azalttığını göstermektedir.
7) Yoğurt iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
Yaklaşık iki su bardağı yoğurt (360 gram) 450 mg kalsiyum içerir. Bu miktar çocukların günlük ihtiyacının hemen hemen yarısını, yetişkinlerin ihtiyacının ise %30-40’ını karşılar. Yoğurt içerisindeki aktif bakteriler, kalsiyum emilimini arttırırlar. Bu nedenle, aynı miktarda kalsiyum içeren süte göre yoğurt daha fazla kalsiyum emilimi sağlar.
8. Yoğurt mükemmel bir protein kaynağıdır.
Yaklaşık iki su bardağı yoğurt (360 gram) 11 gram civarında protein sağlar ve bu günlük ihtiyacın önemli bir kısmını karşılar. Yoğurt içerisindeki proteinlerin sindirimi daha kolaydır. Çünkü proteinlerin bir kısmı bakteriler tarafından ön sindirime uğramış haldedir.
9. Yoğurt kolesterolü düşürebilir.
Birkaç çalışmada yoğurdun kan kolesterol seviyesini düşürdüğü gösterilmiştir. Yoğurt içerisinde bulunan canlı bakterilerin, kolesterolü ve safra asitlerini bağlayarak bu etkiyi yarattığı düşünülmektedir.
10. Yoğurt her yaş için iyi bir seçenektir.
Yoğurt her yaş için uygun bir seçenektir. Özellikle bağırsak emilimi sorunu olan çocuklar için sindirimi daha kolaydır ve laktik asit bakterileri içermesi nedeniyle mineral emilimini arttırır. Ayrıca yoğurt tüketen toplumların daha uzun ömürlü oldukları görülmektedir.