İletişim için
Blog Haberler

Diyet içecekler göbek bölgesi yağlanmasını arttırıyor mu?

Journal of the American Geriatrics Society dergisinde yeni yayınlanan bir çalışmada diyet içecek tüketimi ile göbek bölgesi yağlanma oldukça yakından ilişkili gibi görünüyor. 

Obezite ile mücadele dendiğinde akla gelen ilk uygulamalardan biri de diyet yiyecek ve içecek tercihidir. Kalori alımını azaltmak isteyen bireylerin özellikle de içecekler söz konusu olduğunda yapay tatlandırıcı (aspartam, sakarin, sükraloz gibi) kullanılan bu ürünleri tercih ettikleri görülmektedir. Geçmiş yıllardaki araştırmalara bakıldığında diyet içeceklerin tüketiminde artış görülmesine rağmen obezite oranlarında bir düşüş olmadığı hatta artış yönünden bir ilerleyişin olduğu görülmektedir.

65 yaş üzeri 749 birey üzerinde yapılan 9,4 yıl takipli bu çalışmada günlük olarak diyet içecek tüketenlerde takip süresince bel çevresinde 8.03 cm’lik bir artış olduğu belirlenirken; bu artışın hiç içmeyenlerde 2,03 cm, ara sıra içenlerde ise 4,65 cm olduğu görülmüştür.

Bel çevresinde oluşan yağlanma kardiyometabolik açısından önemli bir risk faktörü olması nedeniyle yazarlar özellikle de kalp-damar hastalığı riski bulunan bireylerin diyet içecek tüketimini azaltmalarını önermektedirler.

Kaynak:
Fowler SPG, Williams K, Hazuda HP. Diet Soda Intake Is Associated with Long-Term Increases in Waist Circumference in a Biethnic Cohort of Older Adults: The San Antonio Longitudinal Study of Aging, J Am Geriatr Soc 2015. DOI: 10.1111/jgs.13376.