İletişim için
Blog Haberler

Daha iyi uyumanın 3 basit yolu

Geri
İleri
1. Kafeini Kesin

Kafein tüketicileri kafein tüketmeyenlere göre daha zor uykuya geçmektedir. Uykuya daldıklarında uykuları hafif ve kısa olmaktadır. Sabahları 1 kupa kahve içmek uykusuz bir gece geçirileceği anlamına gelmektedir. Kafein adenozinin etkisini engellediği için uykusuzluğa neden olmaktadır ayrıca kafein gece tuvalet ihtiyacı doğurması sebebiyle uykuyu bölmektedir. Uykusuzluk çeken kişilerin kafeinden uzak durması gerekiyor. Kafeine alışan kişiler kafeini kademeli olarak bırakmalı çünkü kafein alınmadığı zaman baş ağrılarına neden olmaktadır. Kafeini bırakamayan kişiler öğlenden sonra veya öğlen 2’den sonra kafein tüketmemelidir.
2. Sigarayı Bırakın

Nikotin merkezi sinir sistemini tetiklemekte ve bu da uykusuzluğa sebep olmaktadır. Nikotin kalp hızını arttırdığı, kan basıncını yükselttiği ve beyinin hızlı çalışmasına sebep olduğu için uyanıklığa neden olmaktadır. Nikotin açlığa sebep olduğu için gece uykuyu engellemektedir. Sigarayı bırakanlar daha çabuk uykuya geçmekte ve geceleri daha az uyanmaktadır. Uyku bölünmeleri ve gün içinde yoğunluk nikotinin kötü etkilerindendir. Sigarayı ya da nikotini bırakamayanlar en azından yatmadan iki saat önce sigara içmeyi kesmelidir
3. Alkol Tüketimini Sınırlandırın

Alkol sinir sistemini zayıflatmakta ve böylece yatmadan önce içki içmenin uykuya geçmeyi kolaylaştıracağı düşünülebilir.  Ancak, alkol REM uykusunu baskılamakta ve uyku ilacının etkisini birkaç saat içinde yok etmektedir. Fazla alkol tüketenler sıklıkla gece uyanırlar ve kâbuslar görürler. Kronik uykusuzluğun %10’undan fazla alkol tüketimi sorumludur. Ayrıca alkol horlamaya ve nefes problemlerine neden olmaktadır.

Düzenli bir uyku rutinine sahip olmak için mutlaka düzenli fiziksel aktivite ve esneme hareketleri yapın.

Kaynak:
http://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/getting/overcoming/tips