İletişim için
Blog Haberler

Daha fazla su içmek kalori ve bazı besin öğelerinin alımını azaltıyor

Vücudumuzun yaklaşık 2/3'si sudan oluşmaktadır ve bu nedenle yeterli hidrasyon vücut fonksiyonlarının devamlılığı açısından esansiyeldir. Tek başına su içmek ise enerji alımına katkı vermeden yeterli hidrasyonu sağlamaktadır.
 
Yapılan çalışmalar yeterli sıvı alımının kalori alımını azalttığı ve vücut ağırlık yönetimini desteklediğini göstermektedir. Burada olası mekanizmalar suyun enerji içeren içeceklerin yerini alması ve aynı zamanda doygunluk hissi yaratarak yeme isteğini azaltması olarak belirtilmektedir.
 
Bu verilerden yola çıkarak su içiminin kalori alımı ve diyet kalitesi üzerine etkilerini belirlemeyi amaçlayan bir çalışmada 18 yaş ve üzeri 18.311 katılımcının 2 günlük besin tüketim kayıtları kullanılarak su tüketimleri elde edilmiş. Sonuçlar değerlendirildiğinde günlük toplam su tüketimindeki % 1’lik artışın;

- Kalori alımında 8.58 kcal azalma,
- Şekerle tatlandırılmış içeceklerden gelen kalorinin 1.43 kcal azalmasını,
- Toplam yağ alımının 0.21 g, doymuş yağ alımının 0.07 g azalmasını,
- Şeker alımının 0.74 g azalmasını,
- Sodyum alımının 9.80 mg azalmasını,
- Kolesterol alımının 0.88 g azalmasını sağladığı görülmüştür. 

Sağlıklı Yeme İndeksi ile değerlendirildiğinde ise toplam su tüketimi ile diyet kalitesi arasında bir ilişki bulunamamıştır.
 
Elde edilen bu sonuçlardan hareketle araştırmacılar, su tüketiminin desteklenmesinin kalori ve hedeflenen besin öğelerinin alımında azalma sağlaması açısından basit ve yararlı bir halk sağlığı stratejisi olabileceğini önermişlerdir.

Kaynak:
An R and McCaffrey J. Plain water consumption in relation to energy intake and diet quality among US adults, 2005–2012.
J Hum Nutr Diet. doi: 10.1111/jhn.12368.