İletişim için
Blog Haberler

Çocuklarınızın besin tercihlerini yönlendirebilirsiniz

Avustralya’da yapılan yeni bir çalışmaya göre erken dönemde farklı çeşitlerdeki sebze-meyvelerle tanıştırılan çocuklar ilerleyen yaşlarında daha sağlıklı tercihler yapıyor.

Çocukların besin tercihleri ilk 2 yaş içerisinde gelişiyor. Ancak yapılan araştırmalara bakıldığında 3 yaşa kadar olan çocukların 1/3’i sebze-meyve yemiyor ve onun yerine çoğunlukla sağlıksız atıştırmalıkları tercih ediyor. Şişman/obez çocuk sayısına bakıldığında da veriler Amerika’da çocukların nerdeyse 1/3’ünün, Avustralya’daki çocukların ¼’ünün şişman ya da obez olduğunu gösteriyor. Görüldüğü gibi obezite oranları sağlıksız beslenmeye paralel ilerliyor. Bu nedenle çocukların erken yaştan itibaren beslenme alışkanlıklarını sağlıklı yönde geliştirmeleri daha da önem kazanıyor.

174 beslenme danışmanlığı alan ve 165 danışmanlık almayan toplam 334 bebek ve annelerinin katıldığı bu çalışmada araştırmacılar doğumdan itibaren tüm bebeklerin bilgilerini 14 ay boyunca belli aralıklarla topladıktan sonra 2. ve 3,7. yılda takiplerini yapmışlar. Sonuçta görülmüş ki erken dönemde meyve sebzenin daha fazla denendiği çocuklar 3.7 yaşında o besinleri daha çok severek tercih ediyor ve yiyorlar.

Bu sonuçlardan hareketle araştırmacılar şöyle bir öneride bulunuyor; ‘Çocuk bir besini reddettiğinde bu o besini sevmediğinden de olabilir, o an yeterince aç hissetmemesinden de kaynaklanabilir. O nedenle erken yaşlarda farklı zamanlarda sebze-meyve gibi sağlıklı besinlerin tekrar tekrar denenmesi ileri dönemde çocuğunuzun sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanması açısından önemlidir. Ayrıca çocukların evde ne görürse onu taklit ettiği ve sağlıklı beslenmesi isteniyorsa ailelerin bu konuda çocuklarına rol-model olmaları gerektiği unutulmamalıdır.’

Kaynak:
Mallan KM, Fildes A, Magarey AM, Daniels LA. The Relationship between Number of Fruits, Vegetables, and Noncore Foods Tried at Age 14 Months and Food Preferences, Dietary Intake Patterns, Fussy Eating Behavior, and Weight Status at Age 3.7 Years. The Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, Available online 18 July 2015, doi:10.1016/j.jand.2015.06.006.