İletişim için
Blog Haberler

Bitter Çikolata: Dost mu? Düşman mı?

Çikolata insanoğlunun hayatında yüzyıllardır var olan ve tüm etkilerinden bağımsız olarak bakıldığında keyif veren bir besindir. Bu keyif verici özelliğinin yanı sıra son yıllarda kalp damar sağlığına etkileri de gündemdedir ve bazı çalışmalar olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir. Peki bu durum kalp-damar sağlığımızı korumak için sınırsız miktarda çikolata yiyebileceğimiz anlamına mı gelmektedir? Elbette tercih ettiğiniz türe ve miktara göre göstereceği etkiler değişecektir. Çünkü yararlı bazı maddeleri içermesinin yanı sıra çikolatanın aynı zamanda kalori, şeker ve yağ içeriği unutulmamalıdır.

Yararları Nedir?

- Flavanoidler: Çikolatanın içerdiği bu bileşikler damar sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır.

- Kakao içeriği: Çikolatanın temel maddesi olan kakao aynı zamanda güçlü bir antioksidan içeriğe sahiptir. Bu sayede vücutta hücrelere zarar veren maddelerin azaltılmasını sağlayarak birçok kronik hastalığa karşı koruyucu özellik gösterir.

- HDL kolesterolü yükseltir, LDL kolesterolü düşürür: Yapılan çalışmalar miktar yönünden kararında tüketilen bitter çikolatanın iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolün artırılmasına katkı sağladığını, kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolün de düşmesine yardımcı olduğunu göstermektedir.

- Tansiyonu düşürür: Yapılan çalışmalarda bitter çikolatanın yüksek tansiyonu olan kişilerde tansiyonun düşürülmesine de yardımcı olduğu gösterilmiştir. Ancak bu etkinin sadece bitter çikolata ile elde edildiği, beyaz çikolatanın böyle bir etkisinin olmadığı da belirtilmektedir.

Peki hangi çikolata? Ne miktarda?

Yukarıda bahsedilen bu olumlu etkilerden faydalanmak istiyorsanız tercihiniz bitter çikolatadan yana olmalıdır. Özellikle % 70 ve üzeri kakao içeriğine sahip olanlar en yüksek olumlu etkileri sağlamaktadır. Miktar olarak ise günde bir küçük kare bitter çikolata önerilmektedir.

Kaynak:

1) Galleano M, Oteiza PI, Fraga CG. Cocoa, chocolate and cardiovascular disease.
J Cardiovasc Pharmacol. 2009 Dec; 54(6): 483–490.

2) Corti R, et al. Contemporary Reviews in Cardiovascular Medicine: Cocoa and Cardiovascular Health.
Circulation.2009; 119: 1433-1441