İletişim için
Blog Haberler

Balkabağı hakkında bunları biliyor muydunuz?

Balkabağı dendiğinde birçok insanın aklına yılbaşı sofraları gelse de faydalarını saydığımızda daha fazlasını hak edeceği mutlaktır…

Balkabağı besin öğeleri yönünden tam bir sağlık deposudur ve tatlı-tuzlu birçok tarifte yer verebileceğimiz bir besindir. Özellikle A vitamini ve beta-karotenin en zengin kaynaklarından biri olduğu bilinmektedir.

Amerikan Tarım Birliği analizleri incelendiğinde bir kap pişmiş balkabağının (~245 g) günlük A vitamini ihtiyacının tamamını (% 100), C vitamini ihtiyacının % 20’sini, E vitamini, potasyum, riboflavinin (B2 vitamini)% 10’undan fazlasını, bazı B vitaminleri, demir, magnezyum ve fosforun en az % 5’ini karşılamaktadır.

Sağlığa Faydaları?

- Sebze-meyvelere sarı-turuncu rengi veren betakaroten güçlü bir antioksidandır. Yani vücudumuzda oluşan zararlı maddelerin hücrelere hasar vermesini engeller. Bu sayede başta kanser olmak üzere bazı dejeneratif hastalıklara karşı koruyucu özellik gösterir.

- İçeriğinde bulunan potasyum, C vitamini ve posa kan basıncının dengelenmesinde ve kalp sağlığının korunmasında önemli olan besin öğeleridir.

- A vitamini başta göz sağlığı olmak üzere, bağışıklık ve üreme sağlığını destekleyecek özellik gösterir. Yine C vitamini ve betakaroten de bağışıklık yönünden vücudu destekler.

- Aynı zamanda önemli bir posa kaynağı (bir kapta yaklaşık 3 g posa içeriğine sahip) olması nedeniyle kilo vermeye de yardımcı bir besindir. Posa mide boşalmasını geciktirerek daha uzun süre tokluk sağlar. Ayrıca bağırsak hareketlerinizin düzenlenmesine yardımcı olur.

- Tüm bu yararlı etkileri dolayısıyla balkabağı, ister çorba ister yemek zaman zaman da tatlı olarak sofralarımızda unutulmaması gereken bir besindir.

Kaynak:

USDA, Nutrient Database. Pumpkin, cooked, boiled, drained, without salt. http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3142?manu=&fgcd= <erişim 18.02.2016>