İletişim için
Blog Haberler

Bahar alerjisi ile savaşan 6 gıda

Geri
İleri
Özellikle iklim değişikliği ile birlikte artık alerji sezonları daha ağır geçmekte. Atmosferdeki yüksek karbondioksit alerjik polenlerin daha fazla tutunmasına neden olmakla beraber ısınan hava baharın erken gelmesine ve alerji sezonunun uzamasına neden olmaktadır. Bu sebeple alerjik reaksiyonlar daha uzun süre ortaya çıkmakta ve şiddeti daha ağır geçmektedir. Ancak alerjik reaksiyonlarınızı hafifletmek elimizde. C vitamini ve folik asit açısından zengin gıdalar alerjik reaksiyonların sebep olduğu yangıları azaltmaktadır. Ayrıca çalışmalar bazı bitkilerin alerjiyi yenme konusunda çok etkili olduğunu ortaya koymaktadır.

1. Brokoli

C vitamini açısından zengin brokoli alerjik semptomları azaltmakta ve özellikle C vitamini tıkanan sinüslerin açılmasına yardımcı olmaktadır. Araştırmacılara göre günde 500 mg C vitamini alerji semptomlarını iyileştirmektedir. 1 kâse brokoli 80 g C vitamini içeriği ile alerjiyi yenmek için iyi bir gıdadır.
2. Turunçgiller

C vitamini açısından zengin portakal, limon, greyfurt ve lime alerjiyi yenmenize yardımcı olacaktır. 1 büyük portakal yaklaşık 100 mg C vitamini içermektedir.
3. Karalahana

Karalahana tüketin. Bu süper gıdanın bir-iki bağı alerjiyle savaşmaktadır. Brokoli gibi C vitamini açısından zengin olan karalahana aynı zamanda alerji ile savaşan karotenoid pigmentlerini de içermektedir.
4. Isırgan otu

Isırgan otu özellikle soluk almayı engelleyen alerjik semptomlara karşı iyi gelmektedir. Isırgan otu histamin içeriği ile alerjik reaksiyonlara karşı vücudu korumaktadır. Ancak ısırgan otunu uzun süre tüketmek potasyum rezervlerinizi azaltacağı için belirli aralıklar ile ve günde bir kez kullanılmalıdır.
5. Öksürük otu

Öksürük otunun yaprakları ve kökleri petasin adı verilen bileşikleri içermektedir. Bu bileşik alerjiye neden olan bazı reaksiyonları engellenmektedir. Bu bitki çocuklarda, 65 yaşından büyüklerde ve kanarya otu alerjisi olanlarda kullanılmamalıdır. İngiltere’de 6 çalışmanın yapılan kapsamlı meta-analiz sonuçlarına göre 5 çalışma öksürük otunun alerjiye iyi geldiğini ortaya koymuştur.

Bu bitkinin kökleri yüksek seviyede karaciğeri etkileyen pyrolizidin alkaloitlerini içermektedir bu sebeple bitkisel gıda uzmanları bu bitkinin köklerinin kullanılmamasını tavsiye etmektedir. Ayrıca satın aldığınız bitki ekstraktlarının süperkritik karbondioksit ekstraksiyonu ile elde edilmesine dikkat edilmelidir. Bu yöntem alkaloitlerin miktarını ekstraktlarda düşük bulunmasını sağlamaktadır. İsveç ve Alman araştırıcılar öksürük otunun antihistamin içeren ilaçlarla benzer şekilde alerjiyi iyileştirdiğini tespit etmiştir
6. Mürver

Bağışıklık sistemini güçlendiren mürver meyvesi genelde gribin tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak mürver alerjik reaksiyonları da iyileştirmektedir. Yararlı flavanoidleri içeren mürver içeceği,  reçeli ya da püresini tüketerek alerji ile savaşabilirsiniz.

Kaynak:
Duke, J. 2008. The Green Pharmacy Guide to Healing Foods: Proven Natural Remedies to Treat and Prevent More Than 80 Common Health Concerns.