İletişim için
Blog Haberler

Aşırı kilo 8 kanser türüyle daha ilişkili

Sağlıklı bir vücut ağırlığını korumanız için bir neden daha; çok geniş kapsamlı bir araştırmanın sonucuna göre aşırı kilo ve obezite 8 kanser türüyle daha ilişkili bulundu.
 
2002 yılında aynı araştırma grubunun raporunda aşırı kilo ile kalın bağırsak, meme, yemek borusu, böbrek, ve rahim kanserinin ilişkili olduğu belirtilmişti. Ancak yeni yapılan bu araştırma ile bunlara bir de mide, karaciğer, safra kesesi, pankreas, yumurtalık, menenjiyom (bir çeşit beyin tümörü), tiroid ve kan kanseri eklendi. Bu nedenle de kanserin önlenmesinde ağırlık kontrolü daha da önem kazandı..
 
Bu çalışmada Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından aşırı kilo ve kanser ilişkisini değerlendirmek amacıyla yapılan 1000’in üzerinde çalışma değerlendirildiği için sonuçları oldukça kıymetli ve yol göstericidir.
Dünya genelinde 640 milyon yetişkin ve 110 milyon çocuğun obez olduğu düşünüldüğünde bu sonuçlar daha da korkutucu olmaktadır. Bu nedenle bireylere yıllar içerisinde oluşan ağırlık kazanımlarının sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları edinilerek önüne geçilmesi önerilmektedir. Bu yaşam tarzı alışkanlıklarının başında da sağlıklı beslenme ve yeterli fiziksel aktivite gelmektedir.
 
Kaynak:  Lauby-Secretan B,  Scoccianti C, Loomis D, et al. Body Fatness and Cancer — Viewpoint of the IARC Working Group. N Engl J Med, 2016; 375:794-798.