İletişim için
Blog Haberler

Anne Sütü hakkında bilinmesi gerekenler

1) Anne Sütü Hakkında Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Önerisi

DSÖ ilk 6 ay sadece anne sütü önermektedir. 6.aydan itibaren de 2 yaşa kadar anne sütüne ek olarak meyve ve sebze püresi gibi katı gıdalar yavaş yavaş eklenmelidir. Ayrıca;

- Emzirme doğum sonrası ilk 1 saat içerisinde başlamalı,

- Emzirme miktar ve sıklığı çocuğa göre belirlenmeli; gece ve gündüz bebek istedikçe anne sütü verilmeli,

- Biberon ve emzik vermekten kaçınılmalı.

2) Bebek için Yararları

Anne sütü yeni doğanlar için en ideal besindir. Sağlıklı bir gelişim için bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini karşılar. İshal ve zatürre gibi çocuklarda sık karşılaşılan hastalıklara karşı koruyucu öğeler içerir. Ayrıca anne sütü her zaman hazır ve ulaşılabilir bir besindir ve böylelikle tüm bebeklerin yeterli beslenmesini sağlar.

3) Çocuk Ölümleri Üzerine Etkisi

Eğer çocuk doğumdan sonraki ilk 1 saat içerisinde emzirilirse ve ilk 6 ay sadece anne sütü verilip emzirme 2 yaşa kadar devam ettirilirse her yıl 800000 çocuğun ölümü önlenmiş olur. Ancak ne yazık ki dünya genelindeki yeni doğanların % 40’ından azı ilk 6 ay sadece anne sütüyle besleniyor.

4) Anne için Yararları

Emzirme anne için doğal bir doğum kontrol yoludur (doğumdan sonra ilk 6 ay % 98 koruma sağlar). İlerleyen yıllarda ortaya çıkabilecek meme ve yumurtalık kanseri riskini azaltır. Ayrıca annelerin gebelik süresince aldıkları kiloları hızlı bir şekilde vermelerine yardımcı olur.

5) Çocuklar için Uzun Vadede Sağladığı Yararlar

Anne sütü hayat boyu sağlığın korunmasında önemli faydalar sağlar. Bebeklik döneminde anne sütüyle beslenmiş olan genç ve yetişkinlerin şişman veya obez olma riskinin daha düşük olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Ayrıca daha az diyabet hastalığıyla karşılaştıkları ve zeka testlerinde daha başarılı oldukları görülmüştür.

6) Neden Mama değil Anne Sütü?

Bebek mamaları anne sütünde bulunan koruyucu faktörleri içermez. Mama, kullanılan su kaynaklarının güvenilir olmaması ve steril olmayan ekipmanların kullanımı veya toz şeklindeki mamada bakteri üreme olasılığı gibi uygun koşullarda hazırlanmadığında çocuk sağlığı açısından riskler ortaya çıkmaktadır. Mamanın daha uzun süre kullanılabilmesi için olması gerekenden daha fazla sıvı kullanılması bebeğin ihtiyaçlarının karşılanamamasına dolayısıyla da yetersiz beslenmeye neden olur. Ayrıca emzirmek anne sütünün devamlılığını sağlar eğer mama kullanılırsa anne sütüne geri dönüldüğünde anne sütü miktarı da azalmış olabilir.

7) İş Hayatı ve Emzirme

Anneler iş hayatına geri döndükten sonra bazı nedenlerle emzirme  durumu tamamen veya kısmen kesintiye uğruyor. Bu nedenler zaman darlığı, emzirmek için yer olmaması veya sütü sağacak ve saklayacak koşulların olmaması gibi nedenlerdir. Ancak bunun için ücretli hamilelik izni, part-time iş düzeni, iş yerinde kreş, sütü sağma ve saklama için uygun yer ayarlanması gibi koşullar sağlanmalıdır.

8) Bir Sonraki Adım: Katı Gıdalarla Tanıştırılma Evresi

6. ay itibarı ile bebeğin artan ihtiyaçlarının karşılanması için püre halindeki katı gıdalar anne sütüne ek olarak verilmelidir.

Tamamlayıcı beslenmede dikkat edilmesi gerekenler;

- Katı gıdaya başlandığında anne sütü azaltılmamalı,

- Besinler biberon ile değil kaşık veya fincanla verilmeli,

- Besinler temiz, güvenilir ve bölgesel olarak ulaşılabilir olmalı,

- Tanıştırılan besinleri yemeyi öğrenmesi için çocuğa yeterince zaman verilmeli.

Kaynak:

World Health Organization, 10 facts on breastfeeding,
http://www.who.int/features/factfiles/breastfeeding/en/
<erişim 29.10.2014>