İletişim için
Blog Haberler

Anksiyete ile savaşan gıdalar

Geri
İleri
Dünya genelinde en sık rastlanılan psikolojik problemlerden biri anksiyete yani kaygı bozukluğudur. Anksiyete ve depresyon sıklıkla bir arada seyretmektedir. Spesifik tedaviler ve ilaçlar kaygı bozukluğunu rahatlatmaktadır ancak bu rahatsızlıkla uğraşan kişilerin üçte biri hala farklı tedaviler aramaktadır.

Anksiyete ile savaşmakta diyet de önemli rol oynamaktadır. Tam taneli tahıl, sebze ve meyve tüketimi basit karbonhidrat tüketmekten daha sağlıklı bir alternatiftir. Ayrıca öğün atlamamaya da özen gösterilmelidir.

İşte kaygı bozukluğuna yardım edecek gıdalar;
1) Magnezyumdan fakir diyetlerin kaygı bozukluğu ile ilişkili davranışları arttırdığı tespit edilmiştir. Örneğin ıspanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler, mercimek, kuruyemiş, tohum ve tam taneli tahıllar magnezyumca zengindir.
2) İstridye, kaju, ciğer, kırmızı et ve yumurta gibi çinko açısından zengin gıdalar kaygı bozukluğunu azaltmaya yardımcıdır.
3) Omega-3 yağ asidi içeren somon gibi yağlı balıklar anksiyeteyi azaltmaya yardımcı olmaktadır.
4) Psychiatry Research’de yayınlanan yakın tarihli bir çalışma probiyotik tüketiminin sosyal anksiyeteyi azaltmaya yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır. Kefir, yoğurt ve ayran gibi probiyotik içeriği yüksek ürünleri tüketmek bu konuda yardımcı olabilir.
5) Kuşkonmaz sağlıklı bir sebze olarak bilinmektedir. Yapılan çalışmalara göre anksiyeteyi önleyici özelliği tespit edilmiştir. Hatta bu sebeple Çin’de kuşkonmaz ekstraktlarının doğal gıda bileşeni olarak gıdalara katılmasına izin verilmiştir. 
6) B vitamince zengin avakado ve badem yine kaygı bozukluğu ile savaşan gıdalardır.
7) Serotonin ve dopamin gibi nörotransmitter maddelerin salgılanmasını arttıran muz, ananas, bitter çikolata, acı biber gibi gıdalar anksiyete ile savaşmada kullanılabilecek güvenilir ve birincil basamak gıdalardır.

Kaynak:
http://www.health.harvard.edu/blog/nutritional-strategies-to-ease-anxiety-201604139441