İletişim için
Blog Haberler

Alzheimer'ın önlenmesinde sütün etkisi

Süt çocukluk döneminden yaşlılığa kadar yaşamın her evresinde bireylerin sağlığının korunması için gerekli olan besin öğelerini önemli ölçüde karşılayan bir besindir. C vitamini ve demir dışındaki tüm besin öğelerini içermektedir. Özellikle çocukluk, hamilelik, emziklilik ve yaşlılık dönemlerinde yeterli miktarlarda süt tüketimi oldukça önemlidir. Kalsiyumun temel kaynağı olarak bilinen süt ve süt ürünlerinin yetersiz düzeyde tüketilmesi, diş ve kemik sağlığının bozulmasına ve hatta kemik erimesine neden olabilmektedir. Ayrıca süt içerdiği besin öğeleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, kan basıncının düzenlenmesinde, iştah ve sinir sisteminin düzenlenmesinde ve bazı kanserlerin gelişiminin azaltılmasında önemli rol oynar.

Alzheimer hastalığının giderek artması da önlem ve tedavisiyle ilgili yapılan çalışmaları arttırmaktadır. B12 vitamini ve folat düzeyleri ile Alzheimer riskini değerlendirmek amacı ile yapılan bir çalışmada 75 yaş ve üzeri 370 kişi 3 yıl süreyle takip edilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda çalışmada B12 vitamini ve folat düzeylerinin normalin altına düşmesinin Alzheimer gelişme riskini 2 kat arttığı bulunmuştur. Özellikle B12 vitamini açısından değerlendirildiğinde süt önemli bir kaynaktır. Bu nedenle de Alzheimer’dan korunmak için günde en az 2 bardak süt içilmesi önerilmektedir.

Kaynak :

Wang H-X, Wahlin A, Basun H, Fastbom J, Winblad B, Fratiglioni L.  Vitamin B12 and folate in relation to the development of Alzheimer’s disease. Neurology, 2001, 56(9):1188-1194.