İletişim için

Sık karşılaşılan 5 besin-ilaç etkileşimi

Kolesterol ilacı kullanırken greyfurt suyu içmemek gerektiğini duymuşsunuzdur. Ancak bu etkileşim besin-ilaç etkileşimlerinde sadece en yaygın bilinenidir. Bunun dışındaki bazı diğer besinlerin de sık kullanılan ilaçlarla etkileşimi söz konusudur.

Greyfurt Suyu
Greyfurt suyu farklı yollarla besinlerle etkileşime girebilen bir meyvedir. Greyfurt suyu genellikle ilacın emilimini arttırmaktadır. Greyfurt suyu aynı zamanda ilacın normal dışı metabolizasyonuna neden olabilir. Antihistaminikler, kan basıncı üzerine etki eden ilaçlar, tiroid ilaçları, doğum kontrol ilaçları, mide asit bloker ilaçlar, öksürük kesici dekstrometorfanlar bu şekilde greyfurt suyu ile etkileşime girer.

Ya diğer asitli meyvelerin suyu?
Greyfurt suyunda bulunan furanokumarinler portakal gibi diğer meyvelerde yoktur. Dolayısı ile bu sorun sadece greyfurt suyu için geçerlidir ve ilaçlar kullanıldığında greyfurt suyu içilmemesi gerekmektedir.

Yeşil Yapraklı Sebzeler
Kumadin gibi kan inceltici ilaçlar, K vitamini ile etkileşime girebilmektedir. Çok fazla yeşil yapraklı besin tüketimi tıkanmayı engelleyen kan inceltici etkiyi azalmaktadır. Ancak problem çok fazla yeşil yapraklı besinin bir anda tüketilmesi ile ortaya çıktığı için bu ilaçlar kullanılıyor diye yeşil yapraklı sebze tüketimini bırakmak doğru değildir. Uygun miktarda tüketim etkileşime neden olmaz.

Siyah Meyan Kökü
Sodyum tutulumunu arttırıp, potasyumu düşürebilmektedir. Potasyumun düşük olması durumunda kalp hastalarında kullanılan digoxinin aktivitesinde artışa neden olarak kalbin düzensiz çalışmasına neden olur.

Aynı zamanda siyah meyan kökü kan basıncı üzerine etki eden ilaçların da etkinliğini azaltır. Siyah meyan kökünün fazla tüketimi farklı ilaçlar için de risk teşkil edebilir. Bu yüzden dikkatli kullanılmalıdır.

Tuz Yerine Geçenler (İkameleri)
Digoksin veya ACE inhibitörleri ile tuz yerine geçenler ile dikkatli kullanılması gereken ilaçlardır.

Tuz yerine geçen besinlerden uzak durulması için geçerli bir neden yoktur. Tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Eğer böbrek fonksiyonlarında azalma varsa, tuz yerine geçenleri kullanıp kullanmama konusunda doktoru ve diyetisyeni ile görüşmelidir.

Tiramin İçeren Besinler

Depresyonda verilen monookidaz inhibitörleri (MAO) ve Parkinson hastalığı semptomlarını azaltmada kullanılan ilaçlar, bir amino asit olan tiraminin zengin kaynakları ile alındığında etkileşime girmektedir. Tiraminin zengin kaynakları çikolata, bazı işlenmiş etler, fermente soya ürünleridir.

Kaynak:
http://www.eatright.org/resource/health/wellness/preventing-illness/common-food-drug-interactions