İletişim için
0216 570 44 44

Sebze tüketiminizi arttırmanın 10 yolu

Geri
İleri
Sebzeler bizim için önemlidir çünkü büyük bir çoğunluğu vitamin-mineral deposudur. Sağlıklı ve zinde olmamızın sağlamasının yanı sıra bizleri birçok kronik hastalığa karşı da korurlar. Aynı zamanda bizlere bu kadar fayda sağlayan sebzeler kalori açısından bakıldığında oldukça düşük kalorilere sahiptirler.

İşte tüm bu nedenlerle günlük beslenmemizde sebze tüketimimizi arttırmamız için bazı pratik öneriler;

1) Hızlı pişirme yollarını keşfedin.

Taze ya da dondurulmuş sebzeleri mikrodalga fırında pişirmek veya uygun olan bazı sebzeleri (havuç, brokoli, karnabahar, yeşil fasulye, vb.) buharda pişirmek süre açısından oldukça pratiklik sağlayacaktır. Ayrıca bu yöntemi her öğünde kullanarak yan yemeğinizin sebze olmasını sağlayabilirsiniz.
2) Önceden hazırlıklı olun.

Eğer yemek sırasında zamanınız kısıtlı olacaksa yanınızda taşıyabileceğiniz türden sebzeleri (yeşillik, salatalık, biber, havuç, vb.) paketleyip yanınıza alarak öğününüzü sebzesiz geçirmemiş olabilirsiniz.
3) Farklı renkleri tercih edin.

Tabağınızda her zaman renklilik yaratmaya özen gösterin. Sebzelerdeki her bir renk farklı bir biyoaktif bileşen anlamına gelmekte ve sağlık üzerine farklı yararlar göstermektedir. Bu nedenle tek bir sebzeye takılmayın tabağınızda çeşitlilik yaratın.
4) Dondurucunuzu boş bırakmayın.

Dondurulmuş sebzeler de çoğu zaman tazeleri kadar besleyici ve lezzetlidir. Aynı zamanda kullanım açısından oldukça pratiktir. Dondurulmuş sebzeleri çorbanıza/yemeğinize ekleyerek veya yan yemek olarak tercih edebilirsiniz.
5) Konserve stoklamayı unutmayın.

Konserve yapımı günümüzde eskisi kadar çok tercih edilmese de aslında oldukça kurtarıcı bir seçenektir. Kendi elinizle mevsiminde sebzelerle konserve yapamıyorsanız da hazır olan seçeneklerde tuzu azaltılmış tercihler yapmaya özen gösterin.
6) Çorba tercihlerinizde sebze çorbalarına ağırlık verin.

Çorba tüketim açısından oldukça pratik bir seçenektir. Farklı çorbalara domates, kabak, havuç, vb. sebzeler ekleyerek çorbalarınızı zenginleştirebilirsiniz. Ayrıca termoslu kaplarda taşıyarak bile her yerde tüketimini mümkün hale getirebilirsiniz.
7) Dışarıda yediğiniz zaman...

Dışarıda yemek yiyeceğiniz zamanlarda da sebze tercihi yapamayacağınızı düşünmeyin, tek başına bir seçeneğiniz olmasa bile kızarmış patatesler yerine salata veya haşlanmış sebze sipariş edebilirsiniz.
8) Sebze yemeğiniz olmasa bile salatanızı çeşitlendirin.

O öğünde sebze yemeği yapamadıysanız da hiç üzülmeyin salatanıza farklı renkte sebzeleri ekleyerek öğününüzü zenginleştirebilirsiniz.
9) Yeniliklere açık olun…

Farklı sebzeleri ya da farklı tarifleri deneyerek kendinize alternatifler üretebilirsiniz. Seçeneklerin artması da farklı ortamlarda sebze tüketme şansınızı arttıracaktır.
10) Mevsiminde tüketerek en yüksek faydayı sağlayın.

Sebzeleri mevsiminde tüketerek hem en iyi lezzeti yakalayıp hem de maddi yönden daha karlı olabilirsiniz.

Kaynak:

United States Department of Agriculture. Add More Vegetables to Your Day, DG TipSheet No. 2, June 2011. www.choosemyplate.gov <accessed 27.04.2015>