İletişim için

Sağlıklı bir diyette bulunması gereken 5 besin

Geri
İleri
Sağlıklı bir diyetin temel kuralı basittir; karbonhidrat, protein ve yağın dengeli bir biçimde tüketilmesi ve vitamin-minerallerin vücudun gereksinimlerini karşılayacak yeterlilikte olmasıdır. Bazı besinler bu kuralı çok iyi karşılarken bazılarında da eksikler bulunmatadır. İşte bu besinlerin çok sık tercih edilmemesi sağlıklı bir diyetin hayata geçirilmesinde işinizi kolaylaştıracaktır. 
1. İlave şeker

Toz şeker, esmer şeker, mısır şurubu ya da bal; birinin diğerinden üstünlüğü yoktur ve sadece saf karbonhidrat kaynağıdırlar. Diğer hiçbir besin öğesini içermezler. Kan şekerinde ani yükselme ve düşüşe neden olmalarıyla iştah kontrolünü zorlaştırırlar. Aynı zamanda vitamin-mineral, posa gibi sağlıklı bir tercihten alacağınız besin öğelerinin de önüne geçmiş olurlar. 
2. Pastane ürünleri

Kurabiye, kek, poğaça gibi pastane ürünleri lezzet ve etrafa yaydıkları kokularıyla ‘hayır’ demesi güç beslnler arasında yer alırlar. Ancak bu besinler aynı zamanda yüksek miktarda rafine karbonhidrat (yani işlenme esnasında içerisindeki besin öğelerini önemli ölçüde kaybetmiş), ilave şeker, sağlıksız yağlar ve tuzu ihtiva etmeleri bakımından diyette dengeleri bozmaktadırlar. 
3. İşlenmiş/Beyaz karbonhidratlar 

Ekmek, makarna, pirinç, kek, kurabiye gibi besinler bu grupta yer alırlar. Aslında hemen hemen hepsinin de tam tahıllı seçenekleri mevcuttur. Eğer bu besinleri tüketmeyi seviyorsanız bu alternetifleri tercih etmeye çalışın.
4. İşlenmiş ve yüksek yağlı etler

Salam, sosis, sucuk, pastırma, füme et gibi işlenmiş etler grubunda yer alan etlerin kansere neden olduğuna dair güçlü kanıtlar vardır. Yüksek yağlı etlerin de kanser ve kalp-damar hastalıkları riskini arttırabilecekleri bilinmektedir. Bu nedenle kaliteli bir protein tüketirken bahsedilen olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için balık, derisiz tavuk, kurubaklagiller ve yağlı tohumlara öncelik verilmelidir.
5. Tuz
 
Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Kalp Birliği gibi otorite kuruluşların diyet rehberleri inceliğinde tuz için verilen öneri günlük 5 g’ı geçmemesi gerektiği yönündedir. Oysaki Türk toplumundaki tuz tüketimini araştıran bir çalışmaya göre toplumumuzdaki günlük ortalama tuz tüketimi 15 g civarındadır. 
 
Kaynak: Harvard Health Publications. Which Foods Don’t Belong in a Healthy Diet? Updated: October 28, 2016, http://www.health.harvard.edu <erişim 05.11.2016>