Portakal'ın Faydaları
İyi Portakal Nasıl Anlaşılır?
- Yumuşak noktalardan ve kalıp izlerden kaçınılmalı.
- Düzgün kabuk dokusu olan, sağlam ve ağır olanlar tercih edilmelidir.
- Daha fazla antioksidan için tam olgunlaşmamış portakal tercih edin.
Portakal Nasıl Saklanır ?
- Hasattan sonra portakal solunuma devam eder. Solunumun fazla olması karbondioksit üretimini arttırdığı için küflenmeyi hızlandırır.
- Oda sıcaklığında (20
°C) karbon dioksit salınım miktarı saatte kilogram başına 28 mg'dır.
- Buzdolabı karbondioksit salınımını azaltır ve vitamin içeriğini koruyarak raf ömrünü arttırır.
- Plastik torba veya kap yerine açıkta saklamak küflenmeyi geciktirir.
Hazırlama
- Vitamin kayıplarına neden olacağından, pişirmeye çok uygun değildir.
Portakal'ın sağlığa katkısı
- C vitamini suda çözünebilen iyi bir antioksidandır. Serbest radikalleri zararsız hale getirir.
- DNA içindeki mutasyonların kansere dönüşümünü engeller.
- Serbest radikallerin hücrelerde ve moleküllerde neden olduğu inflamasyonu engeller.
- Serbest radikallerin kolesterolü oksitlemesini engelleyerek inme ve kalp krizini engeller.
- Soğuk algınlığını önlemeye yardımcıdır.
- Çok iyi bir posa kaynağıdır.
- Kalsiyum oksalat böbrek taşını önlemeye yardımcıdır.
- Ülseri önleyici, mide kanser riskini azaltıcı etkisi vardır.
- Portakal kabuğu bileşimi kolesterol düşürmede statin ilaçlar kadar etkilidir.
- Romotoid artirite karşı koruyucudur.
Portakal'ın en çok bulunduğu aylar
- Aralık, Ocak, Şubat